Ελευθέριος Ι. Χατζηλάρης : Η «δύναμη» του ήχου-Η επίδραση της Μουσικής στα άψυχα και έμψυχα όντα -μέρος α’

by e-Leros

Η «δύναμη» του ήχου-Η επίδραση της Μουσικής στα άψυχα και έμψυχα όντα -μέρος α’

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθέριος Ι. Χατζηλάρης Μουσικοδιδάσκαλος

Οι φθόγγοι-νότες μεταδίδονται στο ανθρώπινο αυτί με τον αέρα, που μετακινείται από τη φωνή. Η φωνή δηλαδή, προκαλεί «παλμικά», αέρινα κύματα που φτάνουν στα ακουστικά όργανα και δίνουν την αντίληψη της φωνής στο μυαλό. Από το αυτί μεταφέρονται στην ψυχή και διακρίνονται, αναγνωρίζονται.

Γι’αυτό, επειδή με τον αέρα ενεργεί η μουσική ενεργεί η μουσική δεν είναι περιττό να εκτεθούν εδώ μερικές ιδέες των φιλοσόφων, που έγραψαν για τα συμβαίνοντα στον ήχο εξαιτίας του, γιατί τότε γνωρίζεται πως η μουσική επενεργεί και στα άψυχα σώματα.

Οι φθόγγοι και γενικά οι ήχοι αραιώνουν τον αέρα. Σε μεγάλα πανηγύρια γιορταστικά (στην αρχαία Ελλάδα και αλλού) όταν πλήθη ανθρώπων έκαναν δυνατές παρακλήσεις ή τραγουδούσαν ομαδικά και μεγαλόφωνα, ανεφάνησαν να πέφτουν πουλιά «πτηνά» ενώ πετούσαν γύρω από το σημείο εκείνο.

Σε κάποια πόλη που βρισκόταν υπό πολιορκία, οι πολιορκούμενοι χρησιμοποιούσαν ειδικά ταχυδρομικά περιστέρια για να επικοινωνήσουν με τους «έξω». Οι στρατιώτες πολιορκητές, μόλις έβλεπαν τα περιστέρια, φώναζαν δυνατά όλοι μαζί και τα περιστέρια έπεφταν κάτω «κεραυνοβολημένα» από τα παλμικά, φωνητικά κύματα που προκαλούνταν στον αέρα.

Με το κτύπο πολλών καμπανών, με ομοβροντίες κανονιών διαλύονται τα σύννεφα. Οι αστραπές επίσης χάνονται από σημεία όπου πολλοί άνθρωποι κραυγάζουν δυνατά.

Η ένταση του ήχου (τα πολλά ντεσιμπέλ) όχι μόνο προκαλεί προβλήματα στην ακοή, αλλά και πολλά ψυχικά νοσήματα. Η ηχορύπανση των πόλεων δημιουργεί «στρές», ψυχοπάθειες, πολλά σωματικά και ψυχικά προβλήματα στον άνθρωπο.

Οι Ναζί χρησιμοποιούσαν εντονότατη μουσική σε κρατούμενους ή σε αιχμάλωτους πολέμου, για να σπάσουν τα νεύρα τους και να αποσπάσουν πληροφορίες.

(συνεχίζεται)

Πηγή: Μεγάλο Θεωρητικό της Βυζαντινής Μουσικής-Χρύσανθου Αρχ/που Διρραχίου

Σχόλια-Επιμέλεια Ανδρέα Θ. Βουτσινά

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment