Ελευθέριος Ι. Χατζηλάρης : Η «δύναμη» του ήχου-Η επίδραση της Μουσικής στα άψυχα και έμψυχα όντα -μέρος β’

by e-Leros

Η «δύναμη» του ήχου-Η επίδραση της Μουσικής στα άψυχα και έμψυχα όντα -μέρος β’

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθέριος Ι. Χατζηλάρης Μουσικοδιδάσκαλος

Οι φθόγγοι-νότες με τον αέρα προσβάλλουν τα γύρω σώματα, όσα βρίσκονται μακριά από τον φθεγγόμενο (ομιλούντα) ή ψάλλοντα. Παρατηρούμε σε εκκλησίες ή θέατρα, που έχουν ακουστική, ότι σύμφωνα, συμμετρικά, ομοιότροπα πάλλονται οι φλόγες των λαμπάδων, ο καπνός, τα διάφορα σωματίδια σκόνης που φαίνονται να σηκώνονται από την ηλιακή ακτίνα που εισέρχεται από κάποιο παράθυρο. Γι’αυτό ακριβώς όσοι συμψάλλουν, πρέπει να έχουν κοντά τα στόματα, για να είναι ο ήχος ομοιότροπος, τερπνός, ευχάριστος.

Οι χορωδίες έχουν καλή «απόδοση», όταν σχηματίζουν κύκλο. Ο αέρας εισπνέεται μέσα στο σώμα, καταπίνεται και περιέχεται σ’όλα τα υγρά μας με την κυκλοφορία του αίματος και συγκεντρώνεται εσωτερικά, με όλα τα δικά του ιδιώματα, διατηρεί τις ιδιότητές του, στο στομάχι, στα έντερα, στο στήθος προ πάντων ανάμεσα στις πλευρές και στα πνευμόνια, οπότε ονομάζεται «θωρακικός» αέρας.

Αυτός ο αέρας που βρίσκεται στο εσωτερικό μας, επειδή βιάζεται να έρθει σε ισορροπία με τον εξωτερικό αέρα, που πάσχει από τον ήχο (αυτός ο εσωτερικός αέρας) προσβάλλει τα μέρη του σώματος που έχουν λεχθεί και έτσι τα μεταβάλλει. Μεγάλες μεταβολές είναι επόμενο να αισθάνεται το σώμα από ρευστό, επειδή έχει μεγάλη οικειότητα με αυτό και επειδή είναι ενωμένο με τη φύση του.

Αν επιτρέπεται να συγχέει κανείς, να μπερδεύει υποθέσεις με πράγματα, το νευρικό υγρό θεωρείται ότι έχει παρόμοια φύση με τον αέρα. Αν αυτό ισχύει, τότε αναμφίβολα όλες αυτές οι δυνάμεις πρέπει να επιφέρουν στο σώμα μεγάλες ενέργειες, αν φυσικά αυτό έχει προικιστεί με ακριβή αισθητήρια και ιδιαίτερα εκείνο το ευχάριστο αίσθημα, που προκαλεί την ηδονή, την ευχαρίστηση, που είναι το κύριο αποτέλεσμα της Μουσικής.

Γι’αυτό ακριβώς είναι σίγουρο ότι και το σώμα δοκιμάζει, παθαίνει μεγάλες μεταβολές από τη Μουσική.

(συνεχίζεται)

Πηγή: Μεγάλο Θεωρητικό της Βυζαντινής Μουσικής-Χρύσανθου Αρχ/που Διρραχίου

Σχόλια-Επιμέλεια Ανδρέα Θ. Βουτσινά

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment