Frantsesko DiPierro : Το Ταξίδι μου στον χρόνο… με τον Πατέρα Σωφρόνιο

by e-Leros

Η Αγ. Μαρίνα, μια εκκλησία κτισμένη δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα, στην άλλοτε περιοχή που άλλοτε ονομάζονταν Μαρίνα. Εκεί κάποτε υπήρχαν τα χαμηλοτάβανα σπίτια ψαράδων και τεχνιτών που ασχολιόντουσαν με την Θαλασσουργεία δηλαδή με (επισκευές σκαφών )….

Η νέα εκκλησία της Αγ. Μαρίνας κτίστηκε την δεκαετία του 1930. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε και λειτούργησε το 1933, δηλαδή επί Ιταλοκρατίας. Βλέπεις ο Χριστός είναι κοινός για Ορθοδόξους και για Καθολικούς. Είναι κοινός ο θεός ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς.

-Στην ασπρόμαυρη αυτή φωτογραφία παρουσιάζετε το Λιμάνι γιομάτο καΐκια… ο οικισμός, καθώς και η παλιά Εκκλησιά της Αγ. Μαρίνας . Μια εκκλησιά η όποια προφανώς γκρεμίστηκε για το κτίσιμο της νέας.

Έφτιαξαν λοιπόν ένα εξαιρετικό κτίσμα, ένα στολίδι στο κέντρο του οικισμού. Για την ανέγερση του ναού, δόθηκε οικονομική ενίσχυση από τους ομογενείς της Αιγύπτου. Ένας από αυτούς πρέπει να ήταν και ο αείμνηστος ευεργέτης του νησιού αυτού, Παρίσης Μπελλένης.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της εκκλησιάς φτιάχτηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από εκεί στάλθηκαν στην Λέρο. Κατά την διάρκεια της ανέγερσης δούλεψε ως αρχιμάστορας και τεχνίτης πέτρας ο συμπατριώτης μας από την Κάλυμνο ο επονομαζόμενος Σακαλέρος.

Το αξιοπρόσεκτο σε αυτήν την εκκλησιά είναι η εντυπωσιακή πετρόκτιστη πρόσοψη της, ένα κομμάτι της οποίας, έχει κατασκευαστικές ομοιότητες με τον πύργο του Μπελλένη στα Άλιντα. Οι μαύρες πέτρες, κατά ομολογία πολλών Λεριών, προήρθαν από το διπλανό νησί των Λεβίθων, ενώ οι κόκκινες πέτρες από την ευρύτερη περιοχή του Κρυφού.

Ένας άριστος τεχνίτης, ο οποίος άφησε χαραγμένο στην δεξιά κολώνα της εκκλησιάς το όνομα του καθώς και την χρονιά που τελείωσε αυτό το θαυμάσιο έργο !
Δούλεψαν σαν μεταφορείς (αγωγιάτες ) υλικών, οι συμπατριώτες μας Βασίλης, Ευθύμιος, Γιώργος και Λουκάς Σιφουνιός, ενώ για την πραγματοποίηση των σοβάδων δούλεψαν οι Δημήτρης Λεούσης και ο γιος του Σαράντης Λεούσης …. όμως κατά την διάρκεια της ανέγερσης δημιουργήθηκε μια ρήξη ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής, για το εάν και κατά πόσο η εκκλησία θα έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη ή όχι. Από αυτήν την διαδικασία αποχώρησε από μέλος της επιτροπής ο Τσαλίκης. Το αξιοπρόσεκτο σε αυτήν την εκκλησιά είναι η εντυπωσιακή πετρόκτιστη πρόσοψη της, ένα κομμάτι της οποίας, έχει κατασκευαστικές ομοιότητες με τον πύργο του Μπελλένη στα Άλιντα. Οι μαύρες πέτρες, κατά ομολογία πολλών Λεριών, προήρθαν από το διπλανό νησί των Λεβίθων, ενώ οι κόκκινες πέτρες από την ευρύτερη περιοχή του Κρυφού. Φημολογείται ότι η κάθε πελεκητή πέτρα στοίχιζε μια χρυσή λύρα εκείνης της εποχής. Στο εσωτερικό του ναού θα συναντήσεις τέσσερις γιγαντόσωμες κολόνες οι οποίες στηρίζουν τον κεντρικό τρούλο της εκκλησιάς. Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας την μια και μοναδική ασπρόμαυρη φωτογραφία της παλιάς εκκλησίας που έχει πέσει στην αντίληψη μου, μια φωτογραφία πριν από το 1933 οπότε και ανεγέρθηκε η νέα.

_ Οι εικόνες αυτές κατά πάσα πιθανότητα προήρθαν από το τέμπλο του παλιού ναού 


Στην ασπρόμαυρη αυτή φωτογραφία παρουσιάζετε το Λιμάνι γιομάτο καΐκια… ο οικισμός, καθώς και η παλιά Εκκλησιά της Αγ. Μαρίνας . Μια εκκλησιά η όποια προφανώς γκρεμίστηκε για το κτίσιμο της νέας. Ήταν ένα παραλληλόγραμμο κτίσμα και φαίνεται να έχει το καμπαναριό στην Δύση και το ιερό στην Ανατολή. Ο πατέρας Σωφρόνιος πιστεύει ότι στην προϋπάρχουσα εκκλησιά υπήρχαν εικόνες ανεκτίμητης αξίας και ομορφιάς οι οποίες έχουν μεταφερθεί και σήμερα κοσμούν την νέα μεγαλοπρεπή εκκλησία της Αγ. Μαρίνας. Οι εικόνες αυτές κατά πάσα πιθανότητα προήρθαν από το τέμπλο του παλιού ναού και είναι οι εικόνες του Χριστού, της Παναγίας, καθώς και του Ι.Προδρόμου. Σήμερα οι πιστοί εκκλησιάζονται κάτω από αυτήν την εξαιρετική στέγη και κάτω υπό την ιερά καθοδήγηση του πατέρα Σωφρονίου. Εντυπωσιακό είναι ότι ο πατέρας Σωφρόνιος αντιστέκεται στον εκσυγχρονισμό της νέας εποχή και επιμένει να χρησιμοποιεί τον πατροπαράδοτο τρόπο καλέσματος των πιστών, τραβώντας ρυθμικά ο ίδιος τα σχοινιά της καμπάνας, δίνοντας έτσι εκείνος τον τόνο που καλεί τους πιστούς του στον οίκο του Θεού.

Η ιστορία της εκκλησιάς από ότι φαίνεται τραβά σε βάθος χρόνου. Για αυτήν την ανάρτηση θέλω να ευχαριστήσω τον εξαιρετικό Ιερέα της Αγ. Μαρίνας κ. Σωφρόνιο, τούς φίλους κ κ. Συφουνιό και Λεούση Δ. καθώς και όλους όσους συνεργάστηκαν για την εξεύρεση αυτών των πληροφοριών .

-Ένας άριστος τεχνίτης, ο οποίος άφησε χαραγμένο στην δεξιά κολόνα της εκκλησιάς το όνομα του καθώς και την χρονιά που τελείωσε αυτό το θαυμάσιο έργο !

Ευχαριστώ και όλους εσάς που έχετε αγκαλιάσει αυτήν την σελίδα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment