ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ : Όργιο 66 εκατ. ευρώ στην ΕΡΤ – «Κληρονομιά» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

by e-Leros

Διαβάστε όλη την εσωτερική έκθεση-βόμβα που δείχνει ότι χάθηκε η μπάλα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League– Πληρώνουν €42,5 εκατ. και ζητούν άλλα 23,5 εκατ. για τους αγώνες ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ίσως ΟΦΗ – Το Copa America κόστισε €250.000, επτά φορές λιγότερο απ’ όσα ο Βόλος ΝΠΣ – «Στρατηγικά υπερβολικές οι δεσμεύσεις» ομολογούν, χαρακτηρίζοντας «ηλίθια» τη σύμβαση – Φοβούνται νομικές συνέπειες

Μία από τις πλέον καυτές πατάτες που καλείται να πάρει στα χέρια της η νέα κυβέρνηση είναι η σκανδαλώδης προεκλογική συνεννόηση -και όχι συμφωνία!- της απελθούσας κυβέρνησης για να αναλάβει η ΕΡΤ να επιδοτήσει με υπέρογκα ποσά μια πλειάδα από χρεοκοπημένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ) ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα τα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών (Super League 1, Super League 2 και Football League).

Σε μια σύσκεψη-παρωδία που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, την Παρασκευή 5 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μυρσίνη Ζορμπά, με διάθεση ασύστολης ψηφοθηρίας, προχώρησαν σε ανακοινώσεις για την ανάληψη υποχρέωσης από τη δημόσια τηλεόραση να μοιράσει σε χρεοκοπημένες ποδοσφαιρικές ομάδες το δυσθεώρητο ποσό των 66 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο, αν πραγματικά δαπανηθεί, όπως ανακοινώθηκε, θα τινάξει στον αέρα ολόκληρο τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο και μόνο για να επιχορηγεί τις ΠΑΕ, αφού δεν θα έχει κανένα περιθώριο να αποκτήσει άλλο δικό της πρόγραμμα, ενώ δεν θα είναι σε θέση να μεταδίδει ούτε τους αγώνες που καλείται να αγοράσει με πανάκριβο τίμημα.

Ολα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μιας σκόπιμης δολιοφθοράς εις βάρος της που αποφάσισε η προηγούμενη κυβερνητική ηγεσία, καθώς, όπως προκύπτει από εσωτερική έκθεση της ΕΡΤ την οποία έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», οι μετέχοντες στη σύσκεψη είχαν πλήρη επίγνωση του προεκλογικού χαρακτήρα των ανακοινώσεων που έκαναν για να δελεάσουν τους οπαδούς των ομάδων, μεταθέτοντας, ωστόσο, στην επόμενη κυβέρνηση μια ισχυρή ωρολογιακή βόμβα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι ενώ ήταν εν γνώσει τους ότι για να ενεργοποιηθεί το σχετικό προσύμφωνο, που είχε συναφθεί πέρυσι τον Αύγουστο, απαιτούνταν έγκριση της γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ, η οποία απαρτίζεται από τους υπουργούς που μετείχαν στην ψηφοθηρική σύσκεψη, δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά αντιθέτως δημιούργησαν προσδοκίες για πληρωμή υψηλότατων τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σε ομάδες που δεν είχαν υποχρέωση, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός και ο ΟΦΗ. Το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι οι πρώην κυβερνώντες προχώρησαν σε αυτές τις ανακοινώσεις ενώ είχαν υπόψη τους την εσωτερική έκθεση-καταπέλτη των υπηρεσιών της ΕΡΤ που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς δύο κατευθύνσεις:

– Πρώτον, ότι με τυχόν υλοποίηση του λεόντειου προσυμφώνου η δημόσια τηλεόραση αναλαμβάνει να γίνει χορηγός και οικονομικός αιμοδότης ποδοσφαιρικών ομάδων χωρίς καμία ανταποδοτική αξία για την ίδια.
– Δεύτερον, ότι η εταιρεία θα βρεθεί σε δυσχερή οικονομική κατάσταση αν δεν προχωρήσει άμεσα σε επαναδιαπραγμάτευση των προσυμφωνηθέντων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της απειλής για την οικονομική αφαίμαξη με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η ΕΡΤ, αρκεί να επισημανθεί ότι οι συνολικές δαπάνες της δημόσιας τηλεόρασης για τηλεοπτικά δικαιώματα θα εκτοξευτούν στο ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό κόστος για αμοιβές προσωπικού της εταιρείας φτάνουν στα 65 εκατ. και μαζί με τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες που ανέρχονται περί τα 40 εκατ. δεν απομένουν για την παραγωγή ή την αγορά προγραμμάτων από τα δημόσια κανάλια παρά ψίχουλα της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ : www.protothema.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment