Οι Αποφάσεις του έκτακτου Δ.Σ της Λέρου για το Μεταναστευτικό

by e-Leros

Tο Δ.Σ. Λέρου αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  1. ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

1.Α. Συγκεκριμένα:

Έγγραφο στον Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών τόσο για τον υπερπληθυσμό της ΔΟΜΗΣ του ΚΥΤ Λέρου το οποίο αντί για 800 άτομα αριθμεί άνω των 3000 ατόμων, όσο και για τη χωροθέτηση της νέας κλειστού τύπου δομής η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί σε χώρο που διαβιούν ψυχικά ασθενείς.

  1. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Αρχής γενομένης από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 και σε συντονισμό με τους Δήμους Κω, Λέσβου, Χίου, Σάμου

2Α. Κλείσιμο όλων των δημοσίων υπηρεσιών και καταστημάτων σε συνεργασία με φορείς, συλλόγους, σχολεία και πολίτες.

2Β. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μετάβαση στην Αθήνα στις 23/01/2020 σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δημάρχους των τεσσάρων νησιών για την επίδοση σχετικού ψηφίσματος.

2Γ. Διαρκής εγρήγορση, συντονισμός και συνέχιση των δυναμικών κινητοποιήσεων για την αποτροπή επέκτασης και κατασκευής νέας δομής σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

2Δ. Παύση αποκομιδής απορριμμάτων λόγω υποστελέχωσης.

  1. ΑΙΤΗΜΑΤΑ

3Α. Άμεση αποσυμφόρηση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί άνω των 3000 προσφύγων/μεταναστών και πλήρη διαφωνία του Δήμου Λέρου και της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή/επέκταση οιασδήποτε νέας δομής, σε οποιονδήποτε γεωγραφικό χώρο του νησιού μας.

3Β. Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσοι διαμένουν προσωρινά στο νησί μας.

3Γ. Αναλογική κατανομή του συνολικού μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3Δ. Ενίσχυση και επιτάχυνση των υπηρεσιών καταγραφής, ταυτοποίησης και διαδικασίας ασύλου.

3Ε. Μεταφορά στη Λέρο ΜΟΝΟ όσων προσφύγων/μεταναστών εντοπίζονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λέρου (Ν. Φαρμακονήσι – Ν. Λέρος – Ν. Λέβιθα).

3ΣΤ. Μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών στην ενδοχώρα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες από την άφιξή τους στη Λέρο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρώην Πρωθυπουργού.

3Ζ. Ενίσχυση του Νοσοκομείου Λέρου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

3Η. Απαιτούμε την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στα δίκαια αιτήματα του Δήμου μας.

3Θ. Απαιτούμε την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

3Ι.  Απαιτούμε την άμεση έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

3Κ. Απαιτούμε την άμεση έκδοση επιστολής συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα του Δήμου Λέρου από τους βουλευτές Δωδεκανήσου και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Σε διαφορετική περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου πρόκειται να κηρύξει ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥΣ όσους δεν υιοθετήσουν τα δίκαια αιτήματα μας.

Ο Δήμος Λέρου για πολλοστή φορά επαναλαμβάνει την αντίθεση του σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία για ίδρυση νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών ή για επέκταση των υφισταμένων δομών στο νησί. Εμμένει δε στο πάγιο αίτημα του για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και περιορισμό των εκάστοτε φιλοξενούμενων ατόμων στον αριθμό που προβλέπει η δυναμικότητα του Κ.Υ.Τ Λέρου. Καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για δίκαιη επιτέλους κατανομή των μεταναστευτικών ροών εντός των ορίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με διάχυση των φιλοξενούμενων και σε άλλα νησιά, ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό εκάστου.

Τέλος, ο Δήμος Λέρου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεση του, προκειμένου να μην επιτρέψει εργασίες κατασκευής νέας δομής ή επέκταση των υφιστάμενων.

 

 

Η συνεδρίαση του ΔΣ Λέρου

https://youtu.be/5NJb1XpqYBM

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment