Άρθρο

«Τα τραγούδια μου είναι πάθος, φωτιά, τρέλα»

H Γιασμίν Λεβί είναι από τις ερμηνεύτριες εκείνες που τραγουδούν με την ψυχή τους.

Το ζουν, το νιώθουν, βγαίνει από μέσα τους. Οσοι δεν με πιστεύετε (αν και δεν έχετε λόγο, θέλω να ελπίζω) μπορείτε να το τσεκάρετε από μόνοι σας.

Οι Θεσσαλονικείς αύριο στη Μονή Λαζαριστών και οι Αθηναίοι την Τετάρτη στο Κατράκειο, στη Νίκαια.

Η Γιασμίν Λεβί έρχεται για δύο συναυλίες και δεν σκοπεύουμε να τη χάσουμε.

Γεννημένη στην Ιερουσαλήμ, η 40 ετών Ισραηλο-Ισπανίδα Γιασμίν Λεβί θεωρείται σήμερα μία από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες των ladino και σεφαραδίτικων τραγουδιών.

Η σεφαραδίτικη μουσική μετρά περισσότερα από 500 χρόνια ιστορίας και τα ladino είναι στην ισπανοεβραϊκή γλώσσα.

Η ίδια έχει ταξιδέψει τραγουδώντας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, παίζοντας συνήθως ladino αλλά και φλαμένκο που τόσο αγαπά.

Το ντεμπούτο άλμπουμ της ήταν το «Romance & Yasmin» και κυκλοφόρησε το 2004.

Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Ελένη Βιτάλη, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Χαρούλη.

Ειδικά για τη Βιτάλη, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, έχει να υπερηφανεύεται η Γιασμίν.

Ο λόγος στην ίδια λοιπόν -μίλησε τηλεφωνικά στην «Εφ.Συν.» μόλις δύο ημέρες πριν από την άφιξή της στη χώρα μας:

◉ «Η μουσική μου διαθέτει επιρροές από άλλα είδη και πολύ περισσότερο το φλαμένκο. Γενικώς ανακατεύω πράγματα. Πάθος, φωτιά, τρέλα είναι τα συστατικά που με βοηθούν να εκφραστώ με τον τρόπο που θέλω, να παρουσιάσω αυτό ακριβώς που είμαι. Αποτελεί πρόκληση το ανακάτεμα, αλλά ταυτόχρονα μου αρέσει η ελευθερία που μου προσφέρει».

◉ «Αισθάνομαι την ευθύνη, μια και είμαι από τους λίγους πρεσβευτές αυτής της όμορφης και μακραίωνης μουσικής, της σεφαραδίτικης. Μερικές φορές ανησυχώ μήπως και δεν τα καταφέρνω, αλλά πάντοτε κινούμαι με αγάπη και μεγάλο σεβασμό για τη δουλειά μου. Μπορεί να κάνω λάθη ή να δοκιμάζω νέα και διαφορετικά πράγματα που σε κάποιους ίσως και να μην αρέσουν, αλλά νιώθω πως αυτός είναι ο σκοπός μου ως καλλιτέχνιδος».

◉ «Διατηρώ ισορροπία μεταξύ της παράδοσης και του μοντέρνου. Ισορροπώ δηλαδή ανάμεσα στη δική μου, πρωτότυπη, δημιουργία και τα παραδοσιακά κομμάτια. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά προσπαθώ να τα εντάξω στον δικό μου κόσμο. Στο τέλος τα αφομοιώνω και φέρουν τη σφραγίδα μου. Τα αγαπώ και τα σέβομαι και τα δύο εξίσου».

◉ «Το γεγονός πως η μπάντα μου αποτελείται από μουσικούς διάφορων εθνικοτήτων κάνει τον κόσμο μου πιο πολύχρωμο και πιο όμορφο. Εχω συναντήσει καταπληκτικούς ανθρώπους μέσα σ' αυτά τα χρόνια, έπαιξα μαζί τους και αισθάνθηκα ότι ο καθένας τους, κουβαλώντας το ταλέντο του, τις παραδόσεις του και την αγάπη του για τη μουσική, κάνει τη δική μου μουσική πολύ πιο πλούσια απ' ό,τι θα ήταν διαφορετικά. Επίσης με βοηθάει να επεκτείνω τα σύνορά μου, να ανοίξω περισσότερο το μυαλό μου. Τέλος, με κάνει να εργάζομαι πιο σκληρά, προσπαθώντας να προσαρμοστώ στα νέα πράγματα και αναζητώντας να βρω μία κοινή γλώσσα μαζί τους. Είμαι τόσο τυχερή που το ζω όλο ετούτο τόσο πολλά χρόνια».

◉ «Ταξιδεύω διαρκώς. Ο κόσμος είναι πολύ όμορφος, κάθε χώρα είναι διαφορετική από τις άλλες, κάθε μία είναι σπέσιαλ και μοναδική. Οι ντόπιοι με την παράδοσή τους και τη γλώσσα τους, τα παραδοσιακά φαγητά και τη μουσική τους, κάνουν την κάθε χώρα ξεχωριστή. Και βλέπω πολλές φορές τον εαυτό μου να μπορεί να ζήσει σε διάφορους τόπους για κάποια χρόνια».

◉ «Εχω πολλές ωραίες στιγμές να θυμηθώ από την καριέρα μου, στιγμές με τις οποίες ζω για πολλά χρόνια μετά. Ξεχωρίζω όμως δύο ειδικές περιπτώσεις, όταν και τραγούδησα με δύο είδωλά μου, την Ελένη Βιτάλη και τον Τούρκο İbrahim Tatlıses. Τραγουδώντας μαζί τους εκπλήρωσα δύο όνειρά μου, δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς ένιωσα όταν επιτέλους είχα την τύχη να τα πραγματοποιήσω».

efsyn.gr