Άρθρο

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν την συμφωνία για τον Turkish Stream

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν διακυβερνητική συμφωνία τη Δευτέρα για την ώθηση της κατασκευής του Turkish Stream, μια εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Greek Stream!

Αλλωστε χωρίς την ελληνική συμμετοχή ο Turskish Stream δεν έχει καμία αξία και καμία σημασία.

Ο Turkish Stream, που αντικαθιστά τον South Stream (έχει αποκλειστεί από την ΕΕ) - προβλέπει την κατασκευή αγωγού μήκους 1.100 χιλιομέτρων που θα μεταφέρει το καύσιμο στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, η οποία έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα κομβικό σημείο για τη διανομή του φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, θα είναι συμπληρωματικός του αγωγού Blue Stream, ο οποίος λειτουργεί από το 2005 και διατρέχει την Μαύρη Θάλασσα.

Η κατασκευή του έργου επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2019, αλλά η Μόσχα ανέστειλε το πρόγραμμα τον περασμένο Νοέμβριο αφού τουρκικά F-16 κατέρριψαν ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 στη Συρία. Στα τέλη Ιουλίου, ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για ό, τι συνέβη, και έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εργασιών του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, είχε ανακοινώσει ότι το έγγραφο της συμφωνία ήταν «σχεδόν έτοιμο» και προβλέπει «την κατασκευή των δύο σκελών του αγωγού. Το πρώτο σκέλος που αφορά στους Τούρκους καταναλωτές», εξήγησε.

pronews.gr