Άρθρο

Η κυβέρνηση μετατρέπει σε χωματερή το λιμάνι της Κω

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το ζήτημα των κατασχεμένων σκαφών, που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων, και εξακολουθούν να παραμένουν στο λιμάνι της Κω.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι  το Λιμεναρχείο Κω έχει κατασχέσει 652 σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση παράνομων μεταναστών και προσφύγων έως σήμερα ενώ παράλληλα έχει κατασχεθεί και ένας πολύ μεγάλος αριθμός εξωλέμβιων μηχανών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου καταγγέλλει την αδιαφορία του Υπουργείου Οικονομικών και της Διεύθυνση διαχείρισης δημόσιου υλικού, που καθυστερούν τη διαδικασία δημοπράτησης των κατασχεμένων σκαφών. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξουν έσοδα για το δημόσιο ενώ όσα σκάφη δεν δημοπρατηθούν θα καταστραφούν προκειμένου να μην καταστούν εστία μόλυνσης για το λιμάνι της Κω και να κινδυνεύουν με βύθιση.

Παράλληλα, στηλιτεύει την αδιαφορία και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις του Λιμενικού Ταμείου αλλά και των Λιμενικών Αρχών που ενημερώνουν για τους κινδύνους, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν από την παραμονή των κατασχεμένων σκαφών στο λιμάνι του νησιού.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι πολλά από αυτά τα σκάφη βυθίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα έξοδα ανέλκυσής τους επωμίστηκαν ο Δήμος Κω και το Λιμενικό Ταμείο.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι: «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Η Κως αποτελεί τουριστικό προορισμό, το λιμάνι της Κω δέχεται χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες, δεν είναι χωματερή ούτε νεκροταφείο σκαφών.
Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».