Άρθρο

Ερώτηση για την πολύμηνη καθυστέρηση στα επιδόματα των εποχικών

Με Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των πολύμηνων καθυστερήσεων που σημειώνονται στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος σημειώνουν:

«Από τις 8 Δεκέμβρη του 2016, επιχειρησιακά σωματεία του Τουρισμού από τη Ρόδο καταγγέλλουν καθυστερήσεις στο επίδομα ανεργίας των εποχιακών. Στις 20 Δεκέμβρη τα σωματεία επανήλθαν και διαπιστώνοντας ότι το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες περιοχές όπως την Κω, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Εκτοτε έγιναν επανειλημμένες παρεμβάσεις στην υφυπουργό κα Αντωνοπούλου, στην υπουργό κα Αχτσιόγλου και προς τη διοίκηση του ΟΑΕΔ, με αποκορύφωμα την κινητοποίηση 36 κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του Τουρισμού στο υπουργείο Εργασίας στις 25 Γενάρη. Παρ' όλα αυτά και παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις των αρμοδίων ότι το πρόβλημα θα λυθεί, μέχρι σήμερα δε λύθηκε.

Τα όποια επιμέρους τεχνικά προβλήματα και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ φαίνεται να αξιοποιούνται ως δικαιολογία από την κυβέρνηση, που έχει κάνει στάση πληρωμών στους ανέργους, ενώ ο ΕΦΚΑ δεν αποδίδει όπως υποχρεούται τις εισφορές των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει χιλιάδες εποχιακούς ανέργους σε όλη τη χώρα σε απόγνωση, καθώς πολλοί, ακόμη και τρεις μήνες μετά την απόλυσή τους, δεν έχουν λάβει ούτε μια φορά επίδομα ανεργίας. Πόσο μάλλον που σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για αμειβόμενους με τον κατώτερο μισθό, ή για εργαζόμενους που τους καθυστερούν τα δεδουλευμένα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν μέτρα προκειμένου άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση να καταβληθούν τα επιδόματα των ανέργων.