Άρθρο

Αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες η Moody's

Σε «σταθερές» από «αρνητικές» αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος αξιολόγησης Μoody's, επικαλούμενος βελτίωση στη χρηματοδότηση και στην κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων. Δεν αναμένει νέα κρατική στήριξη προς τις τράπεζες στο μέλλον.

Οι σταθερές προοπτικές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, αντανακλούν την προσδοκία του για βελτίωση της χρηματοδότησης και κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, εξισορροπώντας το μεγάλο μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις περιορισμένες ευκαιρίες χορηγήσεων δανείων. 

Οι προοπτικές εκφράζουν την προσδοκία του Moody's για την εξέλιξη του αξιόχρεου των τραπεζών στην Ελλάδα τους επόμενους 12-18 μήνες.

«Αναμένουμε ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε οριακή κερδοφορία το 2016-17, με βάση τις σημαντικά χαμηλότερες προβλέψεις για ζημιές από δάνεια, το μειωμένο κόστος χρηματοδότησης και τις περιορισμένες λειτουργικές δαπάνες», δηλώνει ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμο στέλεχος για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας του Moody's, ο οποίος είναι και ο συντάκτης της έκθεσης για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να ανακτήσουν την πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά ρέπος, μειώνοντας τα υπόλοιπα της χρηματοδότησής τους από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) και βελτιώνοντας τα προφίλ τους αναφορικά με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση. 

Ωστόσο, σημειώνει η Moody's, είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας τυς επόμενους 18 μήνες.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, επίσης, να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του αποθέματος των προβληματικών δανείων τους. Ο οίκος αναμένει ότι ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) θα παραμείνει υψηλός, πάνω από το 40% του συνόλου των δανείων τους, έως το τέλος του 2017, από περίπου 45% τον Ιούνιο του 2016.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τη Moody's, παρά τη μέτρια ανάκαμψη, η οικονομική δραστηριότητα, η κατανάλωση και οι νέες επενδύσεις πιθανότατα θα είναι περιορισμένες, θέτοντας όρια στον τραπεζικό δανεισμό και την αύξηση των εσόδων.

Ο οίκος προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,8% το 2017 έναντι μηδενικού ρυθμού (0%) που περιμένει για το σύνολο του 2016.

Τέλος, η Moody’s δεν περιμένει ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν από κάποια κρατική στήριξη για να προχωρήσουν. Η κυβέρνηση, αναφέρει, έχει περιορισμένη χρηματοοικονομική ισχύ και στηρίζεται πολύ στη χρηματοδότηση από επίσημους πιστωτές και αυτό υποδεικνύει τις περιορισμένες δυνατότητες να στηριχθεί ο τραπεζικός τομέας.

 

Newsroom ΔΟΛ