Οικονομία

Κύπρος: Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η ανάπτυξη για το 2017

Το 2017 θα κλείσει για την Κύπρο με ρυθμό ανάπτυξης περί το 3,5% εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος είπε...
ότι αρχικά ήταν πιο συντηρητικές οι εκτιμήσεις, για 2,9%.

Ερωτηθείς αν ισχύει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5% και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η εκτίμηση του υπουργού ήταν πιο συντηρητική, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «ήταν πιο συντηρητικές οι εκτιμήσεις μας για 2,9%. Έχουμε για άλλη μια χρονιά πετύχει υπερκάλυψη του στόχου, η πραγματική οικονομία κινείται» σημείωσε.

Τι αλλαγές φέρνει στο χώρο των πληρωμών η πανευρωπαϊκή οδηγία PSDII

Τεράστιες αλλαγές στη δομή των τραπεζών και στη μορφή των συναλλαγών, θα φέρουν οι ραγδαίες αλλαγές στο χώρο των πληρωμών που θα λάβουν χώρα στην ευρωζώνη από το προσεχές φθινόπωρο. Πρόκειται για αλλαγές με κόστος προσαρμογής για τις ελληνικές τράπεζες, ύψους 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές και ψηφιακή τεχνολογία. Πέραν του κόστους αυτού, οι επικείμενες αλλαγές συνεπάγονται και σημαντικές αναδιατάξεις - αναδιοργανώσεις στο λειτουργικό και επιχειρησιακό πρότυπο λειτουργίας των τραπεζών.

Άνθρακες ο θησαυρός των αγορών
Ανθρακες ο θησαυρός των αγορών

Ανησυχητικά υψηλός παραμένει ο δείκτης δυσπιστίας των επενδυτών απέναντι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από την πορεία των κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Οι αποδόσεις τους όχι μόνο δεν αποκλιμακώθηκαν, αντιθέτως αυξήθηκαν μετά την έκδοση του νέου 5ετούς ομολόγου στις 25 Ιουλίου.

Capital controls: Στα 1.800 ευρώ το μήνα το όριο ανάληψης

Δυνατότητα ανάληψης μετρητών μέχρι 1.800 ευρώ ανα ημερολογιακό μήνα θα έχουν από 1ης Σεπτεμβρίου οι καταθέτες, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Το ποσό μπορεί να αναληφθεί και σωρευτικά.

Σήμερα επιτρέπεται ανάληψη ως 840 ευρώ ανά 14 μέρες, δηλαδή 1.680 ανά 28 μέρες. Επίσης, προβλέπονται μια σειρά από διευκολύνσεις για επιχειρήσεις.

Η απόφαση δημοσιευθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

ΤΡΕΛΑ κέρδη για τον mr. JUMBO! Πάρε μια ανάσα και δες πόσα κέρδισε...

Οι επενδυτές έχουν στρέψει τη προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ αναμένουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις όποιες αλλαγές που φημολογείται πως θα υπάρχουν στα capital controls, με βάση και τις σχετικές εισηγήσεις της ΤτΕ.

Στο ΧΑ, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 826,02 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 819,06 μονάδων (+0,16%) και 826,21 μον. (+1,04%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 33,4 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Τι συμβαίνει σε μετοχές- ομόλογα

Η έξοδος της χώρας στις αγορές δεν ήταν τελικά το καταλυτικό γεγονός που θα άλλαζε άρδην το οικονομικό-επενδυτικό κλίμα και θα προκαλούσε μαζική εισροή κεφαλαίων. Αντίθετα μάλιστα, γίνεται αφορμή  έντονης σεναριολογίας, που συντηρεί την αβεβαιότητα, προκαλώντας κραδασμούς στο χρηματιστήριο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Φαίνεται ότι μια μακρά αργόσυρτη διόρθωση είναι τοτίμημα που θα χρειασθεί να πληρώσει το ΧΑ για να ξαναμοιρασθεί η «τράπουλα» μεταξύ των μεγάλων διεθνών funds και να ξεκινήσει ο επόμενος ανοδικός κύκλος

Η επόμενη μέρα μετά την έξοδο στις αγορές

«Kαλό, αλλά δεν αρκεί»: αυτή ήταν η επωδός των περισσότερων οικονομολόγων και παραγόντων της αγοράς στην νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Πέρα από τις αντιδράσεις των κομμάτων, ο ρεαλισμός αυτών που γνωρίζουν πραγματικά την οικονομία και τα προβλήματά της οδηγεί σε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, αλλά υπό όρους και προϋποθέσεις.

HΑγγ. Φράγκου αγόρασε 22 πλοία το α’ εξάμηνο του 2017

Συνεχείς κινήσεις για την ενίσχυση της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Navios Maritime partners L.P. κάνει η Αγγελική Φράγκου.

Γιατί το ευρώ είναι ένα κακό νόμισμα

Θ. Κατσανέβας

Βγείτε στην σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα

Φθηνότερα θα μπορούν να αγοράσουν τους πλασματικούς χρόνους πολλές κατηγορίες μισθωτών, δημοσίων υπαλλήλων, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και αγροτών, γλιτώνοντας τα 67 και βγαίνοντας στα 62, στα 60 ή ακόμη και στα 55, δηλαδή κατά 5, 7 ή και 12 χρόνια νωρίτερα.

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες που θα δώσουν πολλά περισσότερα από πριν.

Κριτήριο είναι το εισόδημα. Οσοι έχουν ως 10.000 ευρώ το χρόνο, αγοράζουν φθηνότερα τα πλασματικά έτη ως 30%. Από εκεί και πάνω το κόστος αυξάνεται.

Σελίδες

Εγγραφή στο Οικονομία