Γεωστρατηγική / Γεωπολιτική

Ιδού γιατί η Τουρκία μπορεί να κάνει με τα πυρηνικά «μια τρύπα στο...
e-leros.com

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει!

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, σε μια ραγδαία επιδείνωση των διμερών σχέσεων που θυμίζει εποχές Ψυχρού Πολέμου. Αιτία αποτέλεσε η υπερψήφιση από το Κογκρέσο, με συντριπτική πλειοψηφία 98-2, σχεδίου νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Το σχέδιο οδεύει τώρα προς τον Λευκό Οίκο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος καλείται να το υπογράψει ή να ασκήσει βέτο.

Η Σερβία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η πυραυλική επανάσταση

Του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα*

Όπως έχει επιχειρηματολογήσει στο περιοδικό μας ένας βαθύς γνώστης των διεθνών δρώμενων και της ελληνικής γεωπολιτικής ταυτότητας, που εδώ θα τον αναφέρουμε ως «Ωμέγα», η Σερβία αποτελεί μια πολύ σημαντική ενδιάμεση χώρα για να μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μια υγιή γεωπολιτική σχέση με τη Μόσχα, το Πεκίνο, τα αραβικά κράτη το Ιράν, το Παρίσι, ακόμη και την Ουάσιγκτον. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τι θέλει ο κινεζικός στόλος στη Βαλτική;

Του Κώστα Ράπτη

Λίγα χρόνια πριν, η είδηση ότι ο κινεζικός στόλος συμμετέχει σε ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα θα αντιμετωπιζόταν ως παραδοξότητα, μια που η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πολύ μακριά από ό,τι θα θεωρούνταν χώρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την κινεζική ηγεσία.

Κι όμως: από τις 21 έως τις 26 Ιουλίου πραγματοποιούνται στην θαλάσσια περιοχή της Βαλτικής κοινές ασκήσεις του κινεζικού και του ρωσικού στόλου, στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Έχετε καταλάβει 15 νησιά μας - Μην εξαντλείτε την υπομονή μας»!

Απειλές προς την Ελλάδα εκτόξευσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης- δηλαδή των Γκρίζων Λύκων - υποστηρίζοντας αφενός ότι η χώρα μας παραβιάζει το δίκαιο της καλής γειτονίας και αφετέρου ότι η κυριαρχία της Ελλάδας επί δεκαπέντε νησιών του Αιγαίου είναι παράνομη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί απευθύνθηκε στην Ελλάδα, έχοντας ως σημείο αναφοράς την καταστροφή της Σμύρνης, αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο ίδιος αναφέρεται στα νησιά και στις νησίδες που υποτίθεται ότι "άρπαξε" η Ελλάδα και διεκδικεί η Τουρκία. Ο Μπαχτσελί αναλυτικά ανέφερε:

Aποχωρεί από την Κυπριακή ΑΟΖ νωρίτερα από το προγραμματισμένο το...

Το ερευνητικό πλοίο Ramform Hyperion αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ νωρίτερα από το προγραμματισμένο αφού ολοκλήρωσε τις έρευνες του για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Οι έρευνες ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου 2017, ωστόσο το πλοίο απέπλευσε νωρίτερα.

Οι δέκα χάρτες που εξηγούν την στρατηγική της Ρωσίας (φωτό)

Οι χάρτες αποτελούν στην πραγματικότητα ένα πρώτο βήμα για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται τη στρατηγική μιας χώρας, η οποία μπορεί να αποκαλύψει παράγοντες που διαφορετικά δεν είναι προφανείς.

Οι 10 παρακάτω χάρτες δείχνουν τη δύσκολη θέση της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την εξήγηση των μακροπρόθεσμων προθέσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ευρώπη.

Τουρκική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» τώρα, διδάξτε στους Ε/Κ το μάθημα!

Εξοργιστικός είναι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ο συνταξιούχος Τούρκος διπλωμάτης Μιτχάτ Ρεντέ, καθώς προτείνει η Τουρκία να αγοράσει άμεσα πλωτό γεωτρύπανο και να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10» και το κοίτασμα «Αφροδίτη» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ακριβώς επειδή οι Κύπριοι βρήκαν εκεί αέριο, διδάσκοντάς τους ένα μάθημα!

Καιρός να πάει στην Ουάσιγκτον ο Τσίπρας για την ΑΟΖ…

Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Tο Γερμανικό εμπάργκο απειλεί πολλά Τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.

Σε ευθεία σύγκρουση φαίνονται να οδηγούνται πλέον οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία αφού σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild το Βερολίνο πάγωσε όλες τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Σελίδες

Εγγραφή στο Γεωστρατηγική / Γεωπολιτική