Ιδρύεται Σύλλογος των Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων (δημοκρατική – συνέντευξη) )

by e-Leros

Ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων συστάθηκε πρόσφατα αλλά έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον Δωδεκανησίων από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του κόσμου. Η ιδέα για τη δημιουργία του έπεσε σε ένα γλέντι και πολύ σύντομα πήρε σάρκα και οστά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέργος Κασέκας, μιλά σήμερα στη «δημοκρατική» για τους στόχους του Συλλόγου αλλά και τους προσωπικούς του και απευθύνει μήνυμα στους απανταχού Δωδεκανησίους σε κάθε άκρη της γης!

Κύριε Κασέκα, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη από την ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων. Πώς προέκυψε;

Η προσπάθεια ίδρυσης του Σ.Α.Δ.Ν. ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 2018, όταν μετά την παρέλαση για την επέτειο της Εθνικής Επετείου στον Πειραιά, νέοι και νέες από όλα τα Δωδεκάνησα μαζευτήκαμε στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, στην οποία στήθηκε το 1ο Γλέντι Δωδεκανησιακής Νεολαίας.

Η πρωτοβουλία του γλεντιού ήταν του κ. Χάρη Χατζόπουλου, σημερινού αντιπροέδρου του Σ.Α.Δ.Ν. που ως μέλος του Ομίλου Καρπαθίων Νέων, προώθησε την ιδέα του. Το γλέντι γνώρισε πρωτόγνωρη συμμετοχή με το αντάμωμα νέων από τα Δωδεκάνησα. Την ημέρα εκείνη και με γνώμονα την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τα Δωδεκάνησα, προτάθηκε η ίδρυση του Συλλόγου.
Μέσα από μεγάλες προσπάθειες συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός ιδρυτικών μελών που προβλέπει ο νόμος και άμεσα ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη σύσταση του Σ.Α.Δ.Ν. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχει τουλάχιστον ένα ιδρυτικό μέλος από κάθε νησί της Δωδεκανήσου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ιδρυτικό μέλος του Αγαθονησίου, ο οποίος ήρθε με το πλοίο μέχρι τον Πειραιά να υπογράψει την ιδρυτική πράξη και να επιστρέψει στο αγαπημένο του νησί.

• Παρ’ ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με απαιτητική καθημερινότητα, εντούτοις υπάρχουν νέοι άνθρωποι που «επενδύουν» χρόνο για το κοινωνικό σύνολο και το μέλλον των νησιών μας. Πόσα μέλη αριθμεί ο Σύλλογος;

Η διαπίστωση σας γίνεται ακόμη σπουδαιότερη όταν αυτή γίνεται μέσα από ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια. Ακόμη δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια τον αριθμό μελών, διότι δεχόμαστε καθημερινά αιτήσεις εγγραφής ενώ τα αιτήματα φιλίας στα κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται διαρκώς.

• Ο άμεσοι στόχοι που έχετε θέσει ποιοι είναι;

Ο απώτερος στόχος και κοινό μας όραμα είναι να ενώσουμε τα Δωδεκάνησα, η ενεργοποίηση των νέων σε όλες τις δράσεις μας είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Ενέχουν ίσως υπερβολή τα λόγια μου, ωστόσο αν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον κόσμο ας κάνουμε τουλάχιστον τη διαφορά.
Ο πρώτος στόχος είναι η ευρεία διάδοση του συλλόγου μας και η εγγραφή νέων μελών. Επιπρόσθετα, μέσα από μελετημένες δράσεις, προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η σύσφιξη δεσμών μεταξύ των Νέων Δωδεκανησίων απανταχού, εντός και εκτός Ελλάδας, και η συμμετοχή τους στην υλοποίηση του προγράμματος μας.
Έπειτα, θέλουμε να αρχίσουμε σταδιακά τη διάδοση της ομορφιάς της Δωδεκανήσου. Ήδη, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του συλλόγου μας και συγκεκριμένα από το Instagram, έχει αρχίσει η προσπάθεια ανάδειξης όλης της Δωδεκανήσου με ένα πολύ απλό τρόπο.
Ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθανατίσει ένα τοπίο, ένα γεγονός στον τόπο του και μέσω του hashtag «SADN» και του mention του προφίλ του συλλόγου, αυτή του η κοινοποίηση θα «ανεβεί» από τα social του Σ.Α.Δ.Ν. Στο προφίλ του Συλλόγου υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για κάθε νησί.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο σύλλογος έχει ήδη καθιερώσει μαθήματα σεμιναριακού τύπου πάνω στο χορό, τη μουσική και την παραδοσιακή ενδυμασία του κάθε νησιού της Δωδεκανήσου. Στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε τα μαθήματα αυτά και να τα διαθέσουμε σε όποιον αγαπάει τη δωδεκανησιακή παράδοση.

Οι ιδέες είναι πολλές και αρκετές έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχουμε συστήσει ειδικές ομάδες εργασίας τις οποίες συνθέτουν μέλη ανάλογα με το γνωστικό τους πεδίο. Η ομάδα για θέματα υγείας για παράδειγμα έχει ήδη προγραμματίσει την λειτουργία τράπεζας αίματος. Επιπρόσθετα η ομάδα εργασίας οικονομικών θεμάτων σχεδιάζει τη λειτουργία θερμοκοιτίδας και υποστήριξης νέων επιχειρηματικών ιδεών που θα απευθύνεται στους νέους από τα Δωδεκάνησα, ενώ οι εμπλεκόμενοι θα είναι άνθρωποι του επιχειρείν από τα Δωδεκάνησα.

Ήδη έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον ομογενείς επιχειρηματίες με τους οποίους συζητάμε την χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

• Σε ποιους απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε νέους και νέες, ηλικίας 18 – 40 ετών, απανταχού της Γης, με καταγωγή από τα όμορφα Δωδεκάνησα. Αποφασίσαμε ο Σύλλογος μας να δρα όσο το δυνατό, πέραν της Αττικής, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και στη συνέχεια στην ελληνική ομογένεια.
Άλλωστε η Τεχνολογία σήμερα έχει μηδενίσει τις αποστάσεις και τρανό παράδειγμα είναι ότι τα μέλη του ΔΣ και αντιπρόσωποι των νήσων της Πάτμου κα Μίχα, της Ρόδου κα Πέππα, της Νισύρου κα Βλέσσα, και της Κάσου κα Ελευθεριάδη και Τζιράρκα, θα συμμετέχουν στα προγραμματισμένα ΔΣ, εν όψει θέρους, διαδικτυακά!

• Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος ή να βοηθήσει στο έργο του Συλλόγου;

Μέλος του Συλλόγου Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων μπορεί να γίνει όποιος πληροί τις προϋποθέσεις με δύο εύκολους τρόπους. Ο πρώτος είναι με τη φυσική του εγγραφή μέσω του εντύπου εγγραφής μελών που όλα τα μέλη του Συμβουλίου έχουν στην κατοχή τους και σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο θα εγγράφουν μέλη ο καθένας στο νησί του.
Βεβαίως οι εγγραφές θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο όπου θα μπορούν να μας βρίσκουν στη Δωδεκανησιακή Εστία (Υψηλάντου 143-145, 1ος όροφος) στον Πειραιά.

Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, μέσω googledrive, η οποία ανακοινώθηκε μόλις σήμερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Σ.Α.Δ.Ν. Εκεί ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία του για την εγγραφή του. Μετά την απαραίτητη επικοινωνία του υπεύθυνου εγγραφών με τον ενδιαφερόμενο και την καταβολή της ετήσιας συνδρομής μέλους, ολοκληρώνεται η διαδικασία εγγραφής.

Facebook page: Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων
Instagram page: _SADN_
Ηλ. Ταχυδρομείο: [email protected]

• Τι θα λέγατε ότι είναι αυτό που προβληματίζει τους νέους της Δωδεκανήσου;

Γνωρίζουμε όλοι αρκετά καλά ποια είναι τα προβλήματα των νέων, τα γράφαμε από τις πρώτες τάξεις του σχολείου στο μάθημα της έκθεσης. Τούτα με τον καιρό διαμορφώνονται ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, στο τέλος όμως μας δίνεται κάποια επιλογή. Εδώ μιλάμε όμως για τα προβλήματα των νέων στα Δωδεκάνησα. Δωδεκάνησα δεν είναι μόνον η Ρόδος και η Κως, αλλά είναι και τα υπόλοιπα μικρά στολίδια που «πρεπίζουσιν» το Αιγαίο μας, εκεί που οι άνθρωποι παλεύουν για τα αυτονόητα, μάχες καθημερινές για να μην εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Αυτονόητα αγαθά, αυτά που σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα δίνονταν αυθωρεί και παραχρήμα.

• Εσάς τι είναι εκείνο που σας οδήγησε για να ασχοληθείτε με τον Σύλλογο και να αναλάβετε χρέη προέδρου;

Ήταν η μοίρα μου να γνωρίσω σπουδαίους ανθρώπους! Η νησιωτικότητα τελικά είναι σπουδαία αρετή. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει. Με αυτούς τους νέους από τα Δωδεκάνησα έχουμε κοινό όραμα και κοινούς στόχους και γνωρίζουμε ήδη από τώρα τα μέσα πραγμάτωσης τους.
Εύηχος πολύ ο τίτλος του Προέδρου, λίγη σημασία έχει ωστόσο. Το συμβούλιο μας απαρτίζεται από εννέα άξιους νέους, ο ένας ικανότερος του άλλου. Αξιοζήλευτη ομάδα. Από τα εννέα τα πέντε είναι κορίτσια, επομένως καταλαβαίνεται ότι δεν έχουμε πολλά περιθώρια λάθους!!!! Ο γενικός γραμματέας είναι ένας νέος με μεγάλη πείρα σε συλλόγους νεολαίας, ενώ ο αντιπρόεδρος είναι «μπροσταρόκριος» στο Όραμα του συλλόγου.

• Ο προσωπικός στόχος που έχετε θέσει ποιος είναι;

Ο άμεσος στόχος είναι να βρω εκείνα τα σημεία για να «σμίγουσιν» οι «ανθρώποι»! Τα Δωδεκάνησα μια αγκαλιά. Να «πορπατούμ» αντάμα με λύρες και τσαμπούνες και να «σίεται η γής», στο διάβα μας.

• Θα ήθελα κλείνοντας την συνέντευξη να στείλετε ένα μήνυμα στους νέους της Δωδεκανήσου, εντός και εκτός συνόρων.

Για τους νέους στην Ελλάδα να εξοπλιστούν με μπόλικη υπομονή, να βγαίνουν μπροστά στα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζουν και παρέα να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε. Θα είμαστε αρωγοί σε αυτό. Για τους ομογενείς μας, να είναι κοντά στις ρίζες τους, διότι οι νησιώτες βρίσκουν πάντα τη πυξίδα τους. Να έρθουν γρήγορα στο σπίτι τους και να έχουν καλό αντάμωμα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment