Ελευθέριος Ι. Χατζηλάρης : Για τους Βαγενούς Σταυρούς (τα βάγια στη Λέρο)

by e-Leros

Η Κυριακή των Βαΐων μας προετοιμάζει για την Μεγάλη Εβδομάδα. Η ευαγγελική περικοπή της μέρας αυτής, που μας μιλά για τη θριαμβευτική είσοδο του Βασιλιά του κόσμου στην Ιερουσαλήμ, κάνει λόγο και για τα βάγια, που έστρωσαν μπροστά του οι εβραίοι. Όπως λοιπόν το επισημαίνει και το ίδιο το όνομά της, είναι η μέρα που στις εκκλησίες μοιράζονται τα βάγια.

Μια βδομάδα περίπου πριν, ο ιερέας μαζί με άλλους κόβει τα βάγια και τα βάζει στο νερό για να μαλακώσουν και να δουλεύονται έτσι πιο εύκολα. Έπειτα τα μοιράζει σε πιστές και πρόθυμες να βοηθήσουν οικογένειες ή σχηματίζει μικρές ομάδες, που αρχίζουν να πλέκουν τα βάγια.

Η ώρα αυτή της εργασίας είναι ώρα σοβαρή, δίχως γέλια και κοροϊδίες. Οι σταυροί πλέκονται με ευλάβεια. Οι πιο έμπειροι, που έχουν ξανακάνει τούτη την εργασία και παλιότερα, κατατοπίζουν και τους άλλους και τους καθοδηγούν πως να ενώσουν μεταξύ τους τα φύλλα των βαγιών.

Εκτός από τους σταυρούς, μικρούς και μεγάλους, απλούς και περιπλοκότερους, οι πιο επιδέξιοι πλέκουν περίτεχνα σχήματα, όπως ψαράκια, καμήλες κ.α.

Έτσι την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη Λειτουργία, οι πιστοί επιστρέφουν στα σπίτια τους και τοποθετούν τα βάγια στο εικονοστάσι ή τα κρεμούν πίσω από την πόρτα, σαν προστασία από κάθε κακό. Παίρνουν μάλιστα και πολύ μικρούς σταυρούς από τα βάγια, που τους βάζουν στο πορτοφόλι τους ή στη τσάντα τους για φυλακτό.

Όμως η Κυριακή των Βαΐων είναι και η μέρα που τρώνε ψάρι. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχει τελειώσει το Σάββατο του Λαζάρου κι από τη Δευτέρα αρχίζει η πολύ πιο αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, που κρατά ως τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Αυτό μας λέει και το γνωστό παραδοσιακό δίστιχο:

«Βάγια βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό

και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό αρνί».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment