ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΙ – ΛΕΡΟΣ 2019”

by e-Leros

Με επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις «Συνάντηση Ειρήνης 2019, που πραγματοποιούνται στη Λέρο από 12 έως 14 Ιουλίου 2019.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση έχει και φέτος το Ελληνοτουρκικό Σωματείο «Δάφνη – Defne», ενώ οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου και την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, του Δήμου Λέρου, του Συλλόγου «Γυναίκες χωρίς Σύνορα-παράρτημα Λέρου», του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου «Άρτεμις», του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, του Ελληνοιταλικού Συλλόγου Φίλων Λέρου (ΑΙΑΛ), καθώς και τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Επαρχίας Καλύμνου (Ι.Σ.Ε.Κ.).

Η πρωτοβουλία και οι εκδηλώσεις αυτές σκοπό έχουν να γεφυρώσουν τις ιδιαιτερότητες της γλώσσας και του πολιτισμού των λαών στις δυο πλευρές του Αιγαίου. Και δεδομένου ότι στη Λέρο υπάρχει μια Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – 12.7.2019

Η Παρασκευή 12 Ιουλίου, πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, ξεκίνησε με ένα στρογγυλό τραπέζι «Ειρήνη και Υγεία» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη. Έλληνες και Τούρκοι ιατροί μίλησαν με τον συντονιστή που είναι από την Γαλλία.

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ “ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΙ”


ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – 13.7.2019

Το πρωί της δεύτερης ημέρας, Σάββατο 13 Ιουλίου, ομάδα εθελοντών γιατρών Ελλήνων και Τούρκων, από κοινού, πραγματοποίησαν σειρά δωρεάν ιατρικών εξετάσεων στους κατοίκους της Λέρου.

Επίσης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως διεξήχθη Σεμινάριο Φωτογραφίας από τον διάσημο φωτογράφο Izzet Keribar.

Μετά το πέρας του Σεμιναρίου, ο Μητροπολίτης μας ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους του “Πατριαρχείου”.

 


Το πρωί του Σαββάτου 13/7, τον Μητροπολίτη μας επισκέφθηκαν ο πρ.πρέσβυς κ. Εράλπ πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Σωματείου “Δάφνη” και ο Πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία κ. Christian Berger.

Το βράδυ του Σαββάτου της 13ης Ιουλίου, θα πλαισιωθεί με «Μουσικοχορευτική βραδιά» στην πλατεία Πλατάνου, με ζωντανή μουσική, και την συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών Λέρου, που θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και της Λέρου.

Ο Σύλλογος «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» θα προσφέρει παραδοσιακά εδέσματα και κρασί.

Επίσης θα τραγουδηθούν τραγούδια για την ειρήνη σε διαφορετικές γλώσσες.

Στόχος της βραδιάς είναι να αναδείξει το πολυπολιτισμικό αντάμωμα των λαών στο νησί της Λέρου!

Ο φημισμένος φωτογράφος Izzet Keribar θα παρουσιάσει τα εκθέματα της φωτογραφικής του δουλειάς σε δυο εκθέσεις φωτογραφίας, μία με θέμα «ελληνικά νησιά», στο εστιατόριο του «Καράφλα», και μία ψηφιακή έκθεση με θέμα: «Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων». Στόχος της έκθεσης αυτής είναι να παρουσιάσει την πολυπολιτισμική διάσταση της Κωνσταντινούπολης.

Η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη γαστρονομία, μέσα από την πρωτοβουλία «μαγειρεύουμε για την ειρήνη», όπου όλοι όσοι το επιθυμούν, στα πλαίσια ενός workshop, θα φορέσουν ποδιές και θα επιδοθούν στην από κοινού προετοιμασία εδεσμάτων των δυο πλευρών του Αιγαίου.

Παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο την Ίμβρο με την ίδια θεματολογία.

Φέτος, τη «Συνάντηση Ειρήνης – ΙΙ», θα πλαισιώσουν διπλωμάτες και προσωπικότητες του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment