ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΛΕΡΟΥ ΣΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

by e-Leros

«Η Ρόδος να “κερδάει” και όλοι οι άλλοι να….».

Αυτή είναι η λογική της Περιφέρειας (μόνο κατ’ όνομα πλέον) Νοτίου Αιγαίου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στα νησιά μας. Δεν ζητάμε πια τη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη (αυτή γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να την έχουμε) στον αγώνα της Λέρου και της Κω, όπως γίνεται με τον ομόλογό του της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ενδεικτικώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου).

Το μόνο που ζητάμε από τον Περιφερειάρχη μας είναι να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παύσει επιτέλους να λειτουργεί σαν Περιφερειάρχης Ρόδου και περιχώρων.

Ο Δήμος Λέρου δεν προβάλλει μαξιμαλιστικά αιτήματα, παρά ζητάει να περιοριστούν οι φιλοξενούμενοι αυστηρώς στις θέσεις δυναμικότητας του Κ.Υ.Τ. και επομένως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι επιθυμεί να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».

Όπως ο Πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε. δικαίως ζητάει να μην επωμίζονται 2-3 χώρες του νότου το βάρος του προσφυγικού, έτσι και ο Δήμος Λέρου ζητάει εντός των ορίων της ίδιας Περιφέρειας να μην επωμίζονται δύο νησιά (το ένα εκ των οποίων μικρό σε έκταση και πληθυσμό) το ίδιο βάρος, αλλά αυτό να μοιράζεται αναλογικώς και στα υπόλοιπα νησιά.

Τόσο «μυωπική» είναι πια αυτή η προσέγγιση;
Λέρος: Έκταση 54 τ.χλμ., πληθυσμός 7.917, πρόσφυγες/μετανάστες 3.500.
Ρόδος: Έκταση 1.401 τ.χλμ., πληθυσμός 115.490, πρόσφυγες/μετανάστες 0.

Κάτι τελευταίο: στις 14-1-2020 ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέρου. Η απαξίωση της απόφασης αυτής δεν είναι πράξη περιφρόνησης προς το Δήμαρχο Λέρου (ο οποίος σε τελική ανάλυση εισηγείται, δεν ψηφίζει), αλλά προς την ίδια την τοπική κοινωνία.

Κατά τα λοιπά, τόσον οι κυβερνώντες, όσο και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου θα πρέπει να δώσουν πολλές εξηγήσεις τις προσεχείς ημέρες στις τοπικές κοινωνίες της Λέρου και της Κω. Και κυρίως στους ξενοδόχους τους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment