Άρθρο

Στρατώνας ( CASERMA REGINA ) Π.Ι.Κ ΠΑ -Τ. Α.ΜΕ.Α

Πρόσθετο υλικό

Γράφει ο Frantsesko DiPierro

Ένας στρατώνας κτισμένος επί της άλλοτε λεωφόρου Regina, δίπλα στην μεγαλύτερη πλατεία της Λέρου στην πλατεία Piazza Roma, (σήμερα πλ. Ρούσσου) 
Ενα επιβλητικό κτήριο πού σχεδιάστηκε το 1934 από τον αρχιτέκτονα Petracco έπειτα από την προτροπή και μετέπειτα την εντολή του τότε κυβερνήτη Mario Lago. Θεωρούσε απαραίτητη και επιβεβλημένη για εκείνη την χρονική περίοδο την ανέγερση ενός στρατώνα καθώς και την οδικήσύνδεση του Λακκιού με τα Άλιντα. Το έργο υλοποιήθηκε από την τεχνική εταιρία Impressa Madallena. (1934-1936 )

Φτιάχτηκε για καθαρά στρατιωτικούς λόγους, έτσι λοιπόν στέγασε το 10ο σύνταγμα πεζικού, μιας και η εδαφική άμυνα δεν ήταν κατά τα λεγόμενα του κυβερνήτη Μario Lago δουλειά του ναυτικού αλλά ούτε και της αεροπορίας .
Τα δύο κτίρια περιλάμβαναν μεγάλους θαλάμους, τραπεζαρία, οπλοστάσιο, φυλακή, αίθουσα συνάντησης, στον δε εσωτερικό χώρο υπήρχε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου καθώς και ένα υπόγειο το οποίο με την πάροδο του χρόνου εμείς το μπαζώσαμε. 

Στην αρχιτεκτονική του κτιρίου επιβλητική είναι η τρίχωρη κεντρική είσοδος, η οποία είναι κτισμένη από σκούρα πέτρα και βαρέου τύπου μεταλλικές πόρτες. 
Μπροστά στην είσοδο υπάρχει μια μικρή πλατεία, όπου στο κέντρο της υπήρχε ένα άγαλμα του άγνωστου στρατιώτη . Το μπρούτζινο αυτό άγαλμα κατέληξε μετά την απελευθέρωση κατά λεγόμενα στο χυτήριο για να γίνει καμπάνα στον άγιο Νικόλα.

Ένα κτίριο όπου από το 1936 έως και σήμερα φιλοξενεί αδιάλειπτα κόσμο.