Άρθρο

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα ο Δήμαρχος Λέρου

Πρόσθετο υλικό

Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο Δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας, συμμετέχοντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Ο κ. Κόλιας κλιμακώνοντας τις πρωτοβουλίες που έλαβε μαζί με τους υπόλοιπους δημάρχους των Δωδεκανήσων σχετικά με την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ανέδειξε το θέμα στο συνέδριο, παράλληλα με την απαλλαγή των νησιών από το νέο φόρο διαμονής και την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών μας που έχουν μετατραπεί σε χώρο εγκλωβισμού παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Λέρου και οι Δήμαρχοι των υπολοίπων νησιών των Δωδεκανήσων, κατέθεσαν αίτημα στο Προεδρείο της ΚΕΔΕ για τη λήψη απόφασης σχετικά με τα παρακάτω:

α) Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

β) Την απαλλαγή των νησιών από το νέο φόρο διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

γ) Την άμεση μετακίνηση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και την επιτάχυνση των διαδικασιών επαναπροώθησης των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Επίσης ένα σοβαρό θέμα που σημάδεψε την έναρξη του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να αναφέρεται στην αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος Λέρου εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, αφού ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός αναφέρθηκε στις ασφαλιστικές δικλείδες για την «κυβερνησιμότητα» των δήμων και περιφερειών, παραδεχόμενος εμμέσως ότι όντως θα υπάρξουν προβλήματα με την θεσμοθέτηση της αλλαγής στον εκλογικό νόμο.