Άρθρο

Οργή Ερντογάν για οίκους αξιολόγησης: Αναβάθμισαν την «τελειωμένη»...

  • Οργή Ερντογάν για οίκους αξιολόγησης: Αναβάθμισαν την «τελειωμένη»...

«Τελειωμένη» χαρακτήρισε την Παρασκευή την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας σφοδρή κριτική απέναντι στους οίκους αξιολόγησης που «χαντακώνουν» την τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δεν είναι άξιοι σημασίας και εμπιστοσύνης οι οίκοι οι οποίοι αξιολογούν την οικονομική κατάσταση της Ελλάδα και αποφασίζουν να αναβαθμίσουν κατά τέσσερις βαθμίδες μία χώρα που είναι κατά τα άλλα... «τελειωμένη».

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε για τους οίκους αξιολόγησης: «Αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες. Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά».

«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό» διερωτήθηκε ο Ερντογάν, και ξεκαθάρισε πως «στην Ελλάδα αναφέρομαι». «Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας» πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα με μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε μη αναμενόμενη από πολλούς αναλυτές, ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο των τουρκικών ομολόγων ακόμα πιο χαμηλά στην περιοχή των «σκουπιδιών», εκφράζοντας ανησυχίες για την προοπτική του πληθωρισμού στην Τουρκία.

Μόλις πριν δυο μέρες, το νόμισμα της Τουρκίας βρέθηκε υπό πίεση εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση του αμερικάνου προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν. 

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εισήγαγε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας για να ενισχύσει την τουρκική λίρα, μετά τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε το νόμισμα έναντι του δολαρίου.