Άρθρο

Ομιλία στο ‘Σπίτι της Ευρώπης’ για τη Γρ.Νησιωτικής Πολ.Μαρία Αγγέλου

Πρόσθετο υλικό

29-11-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ομιλία στο ‘Σπίτι της Ευρώπης’ για τη Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Αγγέλου»

Την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων εγκαινίασε το Σάββατο 24/11/2018 το «Σπίτι της Ευρώπης» με τίτλο #Local2European | Τα Δωδεκάνησα μιλούν για την Ευρώπη. Καλεσμένη ομιλήτρια μεταξύ άλλων ήταν και η Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρία Αγγέλου.

Ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Οι ερωτήσεις που έγιναν στους εμπλεκόμενους είχαν συγκεντρωθεί μέσω δημόσιας διαβούλευσης που είχε γίνει τις προηγούμενες ημέρες. Σκοπός ήταν η ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν την σχέση μας με την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές.

Η Μαρια Αγγελου απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

« Κυρίες και κύριοι αγαπητοί φίλοι,

Με χαρά και τιμή δέχτηκα την πρόσκληση σας για την σημερινή εκδήλωση. Μια πρωτότυπη ιδέα που μας βάζει στη διαδικασία να αναλογιστούμε λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές την ευθύνη και τη θέση μας απέναντι στο οικοδόμημα στο οποίο ανήκουμε και αποτελούμε λειτουργικό κομμάτι του, αυτό της ΕΕ. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να μπούμε με πολύ σοβαρότητα κι όχι τόσο ως κομματικοί εκπρόσωποι ή ως αιρετοί, αλλά κυρίως ως συνειδητοί και συνειδητοποιημένοι ευρωπαίοι πολίτες. Ως πολίτες που σέβονται και αγαπούν τον τόπο τους, την Ευρώπη. Ως πολίτες που κάνουν παραγωγική κριτική ελπίζοντας στη συνεχή βελτίωση

και εξέλιξη της ένωσης πάντα προς το καλύτερο, πάντα προς όφελος των πολιτών της. Η πενταετία που προηγήθηκε ήταν μια αρκετά πυκνή σε γεγονότα και μάλιστα πολύ σοβαρά. Ελληνική κρίση, προσφυγική κρίση, ανάδειξη ακραίων πολιτικών χώρων, Brexit, ιταλική κρίση πιο πρόσφατα. Ο τρόπος που σταθήκαμε απέναντι σε αυτά, ο τρόπος που επιλέξαμε να τα αντιμετωπίσουμε, τα αποτελέσματα που προέκυψαν δημιουργούν ένα νέο προφίλ για την ΕΕ. Ένα προφίλ που θα πρέπει μέχρι της ερχόμενες εκλογές να αποφασίσουμε αν μας ταιριάζει. Αν είναι αυτό που οραματιστήκαμε όταν ξεκινούσε η υλοποίηση του στόχου αυτού της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η ΕΕ έδειξε ένα ανάλγητο πρόσωπο προς κράτη μέλη της που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση αυτή τη περίοδο, επιβάλλοντας σκληρή λιτότητα, αντέδρασε ξενοφοβικά απέναντι στα προσφυγικά ρεύματα, έδειξε έκπληκτη με την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ένωση. Δεν συνειδητοποίησε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες σε κάθε ευκαιρία που τους δίνετε, σε κάθε κράτος μέλος την αποδοκιμάζουν. Όχι δεν έχουν γίνει όλοι ευρωσκεπτικιστές και είμαι σίγουρη πως όχι δεν σκοπεύουν όλοι αυτοί στη διάλυση της. Φωνές διαμαρτυρίας είναι για ένα παρόν που δεν αρέσει, κι ένα μέλλον που τρομάζει. Έχει χαθεί μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Χάθηκε λόγω των λαθών που όλοι παραδέχτηκαν ότι έγιναν, χάθηκε γιατί οι πολίτες ένιωσαν ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν για το συμφέρον το πολιτών και την ευημερία των κρατών μελών, αλλά για την ευημερία των αριθμών και των τραπεζών. Χάθηκε διότι κάπου στη διαδρομή διαπιστώσαμε ότι έχουμε έλλειμα δημοκρατικότητας. Η Ε. ένωση κρύφτηκε πίσω από την γραφειοκρατία, πίσω από τις κλειστές πόρτες των κέντρων αποφάσεων. Μπορούν αλήθεια αυτά τα κέντρα να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς; Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λοιπόν πιστεύουμε ότι ένα πρέπει να είναι το στοίχημα που θα βάλουμε ως ευρωπαίοι πολίτες. Να ξανακερδίσουμε την Ευρώπη που οραματιστήκαμε, την Ευρώπη των λαών, την συνεργατική, την αλληλέγγυα, την ανοιχτή και φιλόξενη Ευρώπη. Την Ευρώπη που είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες κρίσεις γιατί έκανε τα λάθη της κι έμαθε ότι πρέπει να προβλέπει και να έχει τους κατάλληλους μηχανισμους, για την κατάλληλη

αντιμετώπιση των κρίσεων πάντα συλλογικά. Πάντα με γνώμονα το εμείς. Επιθυμούμε την Ευρώπη που τα κράτη – μέλη της δεν έχουν μόνο δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις και όλα τις τηρούν και αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Επιθυμούμε όμως και την Ευρώπη που βάζει όρια στις επαφές της με τρίτες χώρες οι οποίες θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως ολότητα. Κάθε επιθετική πράξη σε οποιοδήποτε επίπεδο θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως επίθεση στην ΕΕ.

Κρίσιμη καμπή αυτή στην οποία βρισκόμαστε. Όμως έχουμε την επιλογή. Η ΕΕ των λαών, του ανθρωπισμού, του σεβασμού και των αρχών του χριστιανισμού, ας είναι ο νικητής».