Άρθρο

Νέα πόλη!! Νeusa!!

Πρόσθετο υλικό

Γράφει ο Frantsesko DiPierro

Νέα πόλη!! Νeusa!!
 
Αλήθεια ή μύθος; Η απάντηση πρέπει να δοθεί στους Λεριούς από αρχαιολόγους και ιστορικούς !!
Και όμως υπάρχει!! Μόνο που η ονομασία της άλλαξε πλέον και οι άνθρωποι που την γνωρίζουν την αποκαλούν « τα χαλάσματα» !! 
 
Με αυτήν την ονομασία μου την ανέφερε ο ηλικιωμένος Κ. Γ. λέγοντας μου ότι το 1943 προσπάθησε από εκείνη την περιοχη, να μεταφέρει στην πλάτη του ένα άσπρο πελεκητό μάρμαρο, μήκους ενός μέτρου και εβδομήντα εκατοστών περίπου. Όμως εκείνο κατά την απομάκρυνση του αντιστάθηκε προβάλλοντας ως μοναδικό του όπλο το βάρος του! Έτσι έως και σήμερα παραμένει στην θέση του, κατά τι μικρότερο βεβαία!! Ένα άσπρο καλοδουλεμένο μάρμαρο που το βάρος του μας καθηλώνει και μας δημιουργεί την απορία, τι άραγε να ζητά μόνο του εκεί ψηλά!!; Ίσως αυτή να ήταν η μοίρα του, να μαρτυρά με την παρουσία του την ύπαρξη αυτής της ακρόπολης!! 
 
Ανηφορίζοντας σε έναν από τους ποιο παλιούς και απροσπέλαστους δρόμους της Λέρου, φτάνεις στην πόλη φάντασμα. Η θέα που απλώνετε μπροστά σου από το ύψωμα είναι μοναδική. Αντικρίζεις δυο λιμάνια ταυτόχρονα και σκέφτεσαι ότι δεν στήθηκε τυχαία εκεί αυτή η πόλη. Θαρρείς και ήθελε να μην φαίνεται, αλλά αυτή να βλέπει τα πάντα γύρω της. Ένας τόπος είκοσι περίπου στρεμμάτων, με θεμέλια ριζωμένα βαθιά στην γη. ‘Ενα τεράστιο καλοδουλεμένο πέτρινο καμίνι, ένας υπόγειος κτισμένος θόλος και μια τεράστια θεμελίωση, που υποδηλώνει την ύπαρξη ενός σημαντικού κεντρικού κτηρίου, που έως και σήμερα ο ρόλος του είναι να προσφέρει προστασία στα πλάσματα του Θεού.
 
Σήμερα όλα αυτά συντροφεύονται από τους ηλιοκαμένους βοσκούς και τα ζωντανά της περιοχής. Μια πόλη χαρτογραφημένη πριν από τριακόσια τριάντα χρόνια από τον F. Piacenza, που εμείς με τα σύγχρονα μέσα δεν καταφέραμε να την εντοπίσουμε ποτέ και να την περισώσουμε. Μια πόλη άγνωστη σε όλους εμάς, που την αφήσαμε και οι πέτρες της έγιναν μαντρότοιχοι και το μόνο που απέμεινε είναι « τα Χαλάσματα»!!