Άρθρο

Μια νέα τάση Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Λέρου

  • Εκδρομή της ΟΠΙΛΕ μαζί με την κ. Τασούλα Βερβενιώτη στο βουνό Διαπόρι, Αύγουστος 2017

Πρόσθετο υλικό

  • α2: Εκδρομή στο βουνό Πατέλα, Ιούλιος 2017
  • Μέλη της ομάδας ΟΠΙΛΕ, Ιούλιος 2017
  • Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Μουσείο στο κάστρο της Παναγιάς μαζί με τον κ. Γεώργιο Παλατιανό, Σεπτέμβριος 2017
  • Ενημερωτικές συναντήσεις πριν τη σύσταση της ομάδας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου, Μάιος 2017
  • Τασούλα Βερβενιώτη, Ορέστης Πετρόπουλος, Δημητρίου (Κουβά) Ειρήνη. Στιμιότυπο απο τη διεξαγωγή του σεμιναρίου της ΟΠΙΛΕ, Ιούλιος 2017

“ Οι αλήθειες πρέπει πάντα να λέγονται, χωρίς υπερβολές και παραμύθια, τα οποία πολλές φορές για να εξυψώσουμε το άτομό μας βάζουμε παρακλάδια τα οποία διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Αυτό’ να το έχεις πάντα υπόψιν σου όταν παίρνεις συνεντεύξεις  ”, απόσπασμα απο την συνέντευξη του Μιχάλη Μπουλαφέντη, Οκτώβριος του 2017

Ανθρώπινες αλήθειες, χαραγμένες έντονα στη συλλογική μνήμη, βρίσκουν επιτέλους τρόπο να ακουστούν. Αυτούσιες, πραγματικές, μη διαστρεβλωμένες.

Οι Ομάδες Προφορικής Ιστορίας – ΟΠΙ, http://oralhistorygroups.gr/oralhistorygroups/

,στοχεύουν στην σωστή καταγραφή, καταχώρηση και  διαφύλαξη προφορικών μαρτυριών μέσω της διαδικασίας της συνέντευξης. Η μεθοδολογία για αυτή τη προσπάθεια γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της βρετανικής βιβλιοθήκης. Πρόκειται για ομάδες που λειτουργούν αυτοοργανωμένα σε όλη την Ελλάδα και απο το 2011 υπάρχει συνεχόμενη αύξηση ίδρυσης των ΟΠΙ. Όλο και περισσότερο άνθρωποι γοητεύονται με τον νέο τρόπο καταγραφής της ιστορίας, μιας πρακτικής που έχει ως όραμα της την ιστορική χαρτογράφηση του μέλλοντος.

Στο νησί της Λέρου όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2016, όταν ο Ορέστης Πετρόπουλος και εγώ (Ειρήνη Δημητρίου Κουβά), με πρωτοβουλία μας ως μέλη της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου - ΟΠΙΔΟΥ (παλιάς συνοικία στη περιοχή του Νέου Κόσμου στην Αθήνα), αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα σύστασης νέας ομάδας στο νησί μας, τη Λέρο.

Ακολουθώντας τις οδηγίες για τη διαδικασία ίδρυσης μιας ομάδας, http://oralhistorygroups.gr/oralhistoryguide/ καταθέσαμε την πρόταση και παρουσιάσαμε την ιδέα μας στο δήμαρχο της Λέρου, Μιχάλη Κόλια.

Εκείνος ενθουσιασμένος αγκάλιασε την ιδέα της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Λέρου - ΟΠΙΛΕ, κάνοντας δεκτή την πρότασή μας εξασφαλίζοντας μας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μετά από έξι μήνες η ομάδα είχε στη διάθεση της επαγγελματικό μαγνητόφωνο και μικρόφωνο ενώ στη συνέχεια προς εύρεση χώρου της για όλες τις απαραίτητες λειτουργίες της ομάδας η στήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λέρου και πιο συγκεκριμένα η πολύ θετική ανταπόκριση του βιβλιοθηκονόμου Δημήτρη Σταματέλου στάθηκαν καταλυτικοί προωθητικοί παράγοντες.

Έτσι, το Μάιο του 2017 οργανώσαμε ανοιχτές ομιλίες με στόχο την ενημέρωση των κατοίκων της Λέρου ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο. Οι ενημερώσεις περιελάμβαναν θέματα, όπως το τι είναι η προφορική ιστορία, πως λειτουργούν οι ομάδες προφορικής ιστορίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και την σημαντικότητα της ύπαρξης της μιας ομάδας στο νησί της Λέρου.

Εξασφαλίζοντας κάποιες συμμετοχές, τον Ιούλιο του 2017 οργανώσαμε ένα τετραήμερο δωρεάν σεμινάριο 16 ωρών, με τίτλο  “Εισαγωγή στην Προφορική Ιστορία” . Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση της ομάδας στη μεθοδολογία, τις τεχνικές της συνέντευξης, τη σωστή καταγραφή και αρχειοθέτηση του πολύτιμου υλικού, ώστε να είναι προσβάσιμο και εύχρηστο στο μέλλον.

Βασική εισηγήτρια και ψυχή του σεμιναρίου υπήρξε η κυρία Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός ερευνήτρια όπως και εμψυχώτρια όλων των Ομάδων Προφορικής Ιστορίας της Ελλάδας. Η οποία δέχτηκε αφιλοκερδώς και με την καλή διάθεση, να έρθει στο νησί της Λέρου, να στηρίξει την ιδέα και να αναλάβει τη διεξαγωγή του σεμιναρίου.

Σήμερα η ομάδα αποτελείται από 15 άτομα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη σε όποιον θέλει να συμμετέχει. Ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις της μέσω του facebook: https://www.facebook.com/opilerou/, ενώ για όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις συναντήσεις μας και να μαθαίνουν τα νέα της ομάδας μπορούν να ενημερώνονται ηλεκτρονικά στέλνοντας μας το αίτημα τους στο opilerou@gmail.com.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει το οργανόγραμμα για τα βασικά πρώτα βήματα της ομάδας. Ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή συνεντεύξεων και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο της απομαγνητοφώνησης και αρχειοθέτησης Παράλληλα, στο γενικότερο πλαίσιο συνεχόμενης κατάρτισης, γίνονται συναντήσεις- εκδρομές με ιστορικό ενδιαφέρον που φέρνουν κοντά τα μέλη και τα κάνουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του νησιού.