Άρθρο

The Men Who Fought for Leros

  • The Men Who Fought for Leros

Σχετικά βίντεο

Στον κατάμεστο χώρο του Θεατράκι της Αγίας Μαρίνας στις 10 Μαΐου 2018 έγινε η παρουσίαση του πρόσφατου βιβλίου της Julie Peakman για τη Μάχη της Λέρου, διοργανωμένη από τον πολιτιστικό σύλλογο ΑΙΑΛ με τη συνεργασία της Θ.Ο.Λ.

Η συγγραφέας συνέλλεξε υπομονετικά στη διάρκεια πολλών ετών, τόσο κατά τη παραμονή της στο νησί, όσο και στην Αγγλία, ένα σημαντικό όγκο υλικού σχετικό με την συμμετοχή του αγγλικού στρατού στη Μάχη της Λέρου.

Η έρευνα της βασίζεται, εκτός από τα επίσημα ντοκουμέντα των αρχείων και των μουσείων στο νησί και στην Αγγλία, αλλά και στις απευθείας μαρτυρίες και τα προσωπικά τεκμήρια των βετεράνων.

Το ενδιαφέρον του βιβλίου, εκτός από τη ζωντάνια της αφήγησης και τη εντύπωση των επιζώντων, συνίσταται και στη παρουσία της αγγλικής άποψης για την Μάχη.

Πολλοί και από διαφορικές απόψεις έγραψαν για τη Μάχη της Λέρου, η οποία την τελευταία εικοσαετία έγινε αντικείμενο ενός συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιστοριογράφων και ερευνητών Ιταλών, Ελλήνων, Γερμανών και Άγγλων.

Τη περσινή χρονιά παρουσιάσαμε την πρόσφατη επανέκδοση της θεμελιώδους μαρτυρίας του Ν.χου Spigai, επικεφαλής της αντιαεροπορικής και ναυτικής άμυνας κατά την Μάχη της Λέρου.

Η χρήσιμη σύγκριση με τις διαφορετικές πηγές των τεκμηρίων, επιτρέπει μια επιπλέον σαφήνεια στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, στρατηγικές, τακτικές και πάνω απ' όλα ανθρώπινες ενός πολεμικού γεγονότος που για πολλά χρόνια σχεδόν λησμονήθηκε.

Μετά την πρώτη επίθεση στο νησί, λίγους μήνες από την έναρξη του πολέμου, που πραγματοποιήθηκε με δυο αεροπορικές επιθέσεις διοικούμενες θαρραλέα από τον Χάμιλτον τον Οκτώβριο του '40, οι Σύμμαχοι ξανά προσπαθούν να εισβάλλουν στα Δωδεκάνησα με την επιχείρηση Abstention και την απόβαση τον Φεβρουάριο του '41 στο Καστελλόριζο, που όμως άμεσα ξανά κατακτήθηκε από τον ιταλικό στρατό εκπλήσσοντας το συμμαχικό αρχηγείο για την ταχύτητα της ενέργειας.

Τη στιγμή της διάδοσης της ανακωχής του Cassibile, όταν κοινοποιείται από τους Συμμάχους τις 8 Σεπτεμβρίου του '43, στη Λέρο βρίσκονται 8.320 άνδρες παραταγμένοι στις αναρίθμητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις διασπαρμένες σ' όλο το νησί (ως επί το πλείστον συγκεντρωμένες στον κόλπο του Πορτολάγκο: ναύσταθμος και βάση υποβρυχίων του Αηγιώργη, ναυτοδρόμιο στα Λέπιδα, πυριτιδαποθήκες στη Μερικιά, ναυτική βάση στη Γωνιά) και στις 24 πυροβολαρχίες της ναυτικής και αντιαεροπορικής άμυνας με περισσότερα από εκατό κανόνια.

Στο πλευρό τους ενώθηκαν από τις 17 Σεπτέμβρηου, για να συνεργαστούν στην άμυνα του νησιού, περίπου 3000 άνδρες των Baffs, των Faughs, του West Kent και του King's Own.

Γι αυτούς τους άνδρες μιλά η Julie Peakman, την άφιξη τους στο νησί με την πρώτη αποστολή, τους προειδοποιητικούς βομβαρδισμούς, τις φάσεις της Μάχης, την τελική παράδοση.

Η ιστορία του βιβλίου παίρνει την ώθηση από μακριά, κατακάθεται αργά στις επόμενες επισκέψεις στο νησί, για να εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια μέσα από συνεντεύξεις και έρευνες.

Η Julie Peakman, συγγραφέας πολλών βιβλίων ιστορικού περιεχομένου, είναι μέλος της Royal Historical Society, και ερευνήτρια στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Enzo Bonano

Κάμερα: Στέλιος Σούλος