Άρθρο

ΚΕΠΕΠ- ΠΙΚΠΑ !. Λέρου !!

Πρόσθετο υλικό

Frantsesko DiPierro 

ΚΕΠΕΠ- ΠΙΚΠΑ !. Λέρου  
Το ακρωνύμιο Π.Ι.Κ.Π.Α σημαίνει Πατριωτικό, Ίδρυμα, Κοινωνικής, Πρόνοιας, και Αντίληψης.

Πρώτοιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1914 με αρχικό σκοπό την περίθαλψη των τραυματιών των Βαλκανικών πολέμων. 

Τελούσε υπό την αιγίδα των πριγκιπισσών της Βασιλικής οικογενείας, η έδρα του ήταν επί της οδού Τσόχα 5 απέναντι από το γενικό χημείο του κράτους και στεγάζονταν σε ένα εξαώροφο κτήριο. Είχε ξεχωριστές διευθύνσεις που εκπροσωπούσαν βρεφονηπιακούς σταθμούς, Κέντρα περίθαλψης παιδιών, υιοθεσίες κτλπ… με δεκάδες παραρτήματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. 

Ένα από αυτά ήταν και το ΚΕΠΕΠ – ΠΙΚΠΑ. ΛΕΡΟΥ με έτος ίδρυσης 1961-1962. Στόχος αυτού του ιδρύματος ήταν η περίθαλψη παιδιών με σωματικές και νοητικές αναπηρίες. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να παραμείνουν οι ασθενείς στο ίδρυμα της Λέρου έως και τα 15 τους χρόνια κάτι που δεν έγινε ποτέ. Με τον ν. 2071/92 αρ.140 το Π.Ι.Κ.Π.Α. ΚΕ.ΠΕ.Π. εντάσσετε στο Κ.Θ.Κ.Υ Λέρου. Στην νέα διεύθυνση ενσωματώνονται οι εργαζόμενοι καθώς και οι 164 ασθενείς!! Ο νέος τομέας πλέον ονομάζετε Τ.Α.Μ.Ε.Α. Τομέας Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες. Ένας χώρος πολυσυζητημένος, ένας χώρος εργασίας αλλά και κοινωνικής φροντίδας, όπου πολλοί άνθρωποι κατέθεσαν ψυχή και σώμα σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο χώρο!! Άνθρωποι που πέρασαν, άνθρωποι που δουλεύουν ακόμα και σήμερα εκεί, σε ένα από τα δυσκολότερα τμήματα. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι στο παρελθόν για να γνωρίσουμε μερικούς από τους ανθρώπους που θεμελίωσαν με την δουλειά τους τον χώρο αυτόν. 

Οι πληροφορίες μου δόθηκαν από τον πρώην Διευθυντή του ΠΙΚΠΑ Λέρου κ. Γ. Ιωαννίδη.

Η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στην μνήμη των παιδιών που έζησαν και πέθαναν στον ιδιαίτερο χώρο που ονομάσθηκε Π.Ι.Κ.Π.Α Λερού !