Άρθρο

ΚΑΙΡΟΣ: ΠΡΟΣΟΧΗ στον… Δευκαλίωνα σε ΟΛΗ τη χώρα!

Γράφει ο Νίκος Γκίκας (Γεωγράφος)
Για αναλυτικότερες προγνώσεις και σημειακές προγνώσεις για την Ελλάδα:http://umeteo.com

Εάν η ονοματοδοσία των κακοκαιριών, έγινε τον φετινό χειμώνα με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, τότε ο γράφων θεωρεί πως η κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας μας τις επόμενες 48 ώρες, θα έπρεπε να έχει επίσης όνομα. Σε συνέχεια της Αριάδνης, Βίκτωρα, Γαλάτειας (ονόματα ισχυρών χαμηλών βαρομετρικών που δόθηκαν σε χειμερινές κακοκαιρίες), ο «Δευκαλίωνας», είναι μια εξίσου ισχυρή και ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω των πολλών υπαίθριων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις θαλάσσιες δραστηριότητες στο Ιόνιο από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στα βορειότερα και κατά τη διάρκεια της ημέρας και στις υπόλοιπες περιοχές καθώς και στο κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο, με έμφαση το βορειοδυτικό και τις περιοχές που βρέχονται από το συγκεκριμένο κομμάτι του πελάγους δηλαδή, σε ανατολική Θεσσαλία, Χαλκιδική, βορειοανατολική Εύβοια και Σποράδες.

Όσον αφορά όλες τις παραπάνω περιοχές, συνίσταται ιδιαίτερη προσοχή σε ναυσιπλοΐα αλλά και σε κατασκηνωτές λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων (που ενδεχομένως να ευθύνονται για πλημμυρικά επεισόδια), της κεραυνικής δραστηριότητας, των κατά διαστήματα θυελλωδών ανέμων αλλά και της μεγάλης πιθανότητας εμφάνισης υδροστρόβιλων / ανεμοστρόβιλων.

Οι συνθήκες θα είναι επικίνδυνες και στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Έντονα, ή πολύ έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την Ήπειρο, την κεντρική και δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και δυτική Στερεά Ελλάδα καθώς και αρκετά τμήματα της Πελοποννήσου. Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στη μεγάλη πιθανότητα χαλαζοπτώσεων σε περιοχές της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας, στα Επτάνησα καθώς και σε τμήματα της Πελοποννήσου, της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της νότιας Θεσσαλίας.

Τέλος, η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε είναι πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις στις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου και σε αντίστοιχες περιοχές της βόρειας Πίνδου και βορειότερων τμημάτων της δυτικής Μακεδονίας!

Αναλυτικότερα οι προειδοποιήσεις του καιρού:

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Φαινόμενα

• Από τις μεσημβρινές έως και τις βραδινές ώρες, ισχυρές καταιγίδες με πιθανές χαλαζοπτώσεις σε κεντρικά και νότια τμήματα της Θεσσαλίας, κεντρική και δυτική Στερεά, Επτάνησα και κεντρικά, δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου. Πιθανοί ανεμοστρόβιλοι/υδροστρόβιλοι σε περιοχές του κεντρικού Ιονίου καθώς και σε τμήματα της δυτικής χώρας.

• Κλειστός καιρός με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, Χαλκιδική και βορειότερα τμήματα της Θεσσαλίας. Κατά το πρώτο μισό της ημέρας, ανάλογα φαινόμενα σε Ήπειρο και βόρειο Ιόνιο.

Άνεμοι

• Από τις βραδινές ώρες (21.00 και έπειτα), ΒΔ ρεύμα κατά διαστήματα έως και τα 8 Μποφώρ σε βόρειο Ιόνιο και βορειοδυτικό Αιγαίο. Για το ίδιο διάστημα ΒΑ ρεύμα με κατά διαστήματα ισχυρές ριπές και στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Φαινόμενα

• Καταιγίδες επίμονου χαρακτήρα, με ισχυρές βροχές και πιθανή εκδήλωση ανεμοστρόβιλων στο βορειοδυτικό Αιγαίο και σε ευρύτερες περιοχές με έμφαση στη νότια Χαλκιδική, στην ανατολική Θεσσαλία, στη βόρεια Εύβοια στις Σποράδες.

• Κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και στο βορειοανατολικό και ανατολικό Αιγαίο, με πιθανές χαλαζοπτώσεις.

• Κατά τόπους καταιγίδες με ισχυρές βροχές σε πολλά τμήματα της Πελοποννήσου αλλά και του νομού Φθιώτιδας και ενδεχομένως και σε περιοχές της Βοιωτίας.

• Πιθανότητα σφοδρών χιονοπτώσεων στις υψηλότερες κορυφές του Ολύμπου κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας.

Άνεμοι

• Μεγάλη προσοχή στη θαλάσσια περιοχή του βορειοδυτικού Αιγαίου, λόγω της μεγάλης πιθανότητας εκδήλωσης υδροστρόβιλων. Κατά διαστήματα το ρεύμα αναμένεται έως και τα 8 Μποφώρ, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ έντονες ριπές.

• Κατά διαστήματα έως και τα 8 Μποφώρ η ένταση των ανέμων στο βόρειο Ιόνιο από ΒΔ διευθύνσεις.

http://www.defence-point.gr