Άρθρο

Η οικολογική κατάσταση και οι απειλές στο νησί της Λέρου

Πρόσθετο υλικό

Γράφει ο Frantsesko DiPierro

Με το πρόγραμμα προστασίας των υγροτόπων του Αιγαίου οπού πραγματοποιήθηκε από το 2004 έως και το 2007, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν από to WWF Ελλάς, 352 υγρότοποι σε 51 νησιά του Αιγαίου ανάμεσα σε όλα αυτά είναι και το δικό μας νησί.

Έχουν σημασία αυτοί οι υγροβιότοποι για τους πληθυσμούς των υδρόβιων ειδών οι οποίοι χρησιμοποιούνται και ως σταθμοί αλλά και ως καταφύγια τους κρύους χειμώνες από τα αποδημητικά πουλιά. Εξάλλου όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμόμαστε ότι κάθε χειμώνα ήταν το ορμητήριο των τότε κυνηγών η Αγλάμπρα της Γούρνας.

Στην Λέρο λοιπόν έχουν ή είχαν εντοπιστεί δυο φυσικοί υγροβιότοποι. Ο ένας είναι το έλος του Παρθενίου- αγ. Κιουράς και ο άλλος το έλος της Γούρνας. Η συνολική έκταση τους, είναι από 6-10 στρέμματα. 

Γράφουν λοιπόν οι Clark το 1968, o Pieper τo 1970, καθώς και ο Buttle το 1990,ότι οι δυο μικροί υγρότοποι είναι αλλοιωμένοι και μπαζωμένοι.Μέχρι εδώ είναι η επιστημονική κατάθεση. Εάν όμως μου επιτρέπουν οι συμπατριώτες μου Λεριοί, εγώ θα προσθέσω ότι επί χρόνια πολλά, ο υγρότοπος της Γούρνας μπαζώνεται παράνομα με απώτερο σκοπό να πουληθεί ως οικόπεδα. Εδώ υπάρχει το θέατρο του παραλόγου!! ΄Ένας τόπος που πρέπει να προφυλάσσεται δια νομού, σε καθημερινή βάση καταστρατηγείται από επιτήδειους, που αγνοούν το σημαντικότερο σε αυτόν τον πλανήτη! Την ζωή πτηνών και όχι μόνο! Σε ένα τόπο που ο θεός έδωσε πολύ προσοχή στο να φτιαχτεί, εμείς μέρα με την μέρα τον καταστρέφουμε και τον ξεπουλάμε σε ξένους. Ωστόσο θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω τους μικρούς υγροβιότοπους στο Ξηρόκαμπο, στην περιοχή του Γερμανού, αλλά και στον Μπλεφούτη.