Άρθρο

«Γκρίζοι Λύκοι» αποπειράθηκαν να κάψουν το Ελληνικό Προξενείο στην...

  • «Γκρίζοι Λύκοι» αποπειράθηκαν να κάψουν το Ελληνικό Προξενείο στην Σμύρνη!

Σχετικά βίντεο

Παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ένα περίεργο περιστατικό έγινε στη Σμύρνη με επίκεντρο το Ελληνικό Προξενείο στην πόλη. Ακραίοι κύκλοι της Τουρκίας γνωστότεροι ως "Γκρίζοι Λύκοι" επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στο κτίριο.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο καθώς ήταν η κατοικία του Εμμανουήλ Καπετανάκη, στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης, το οποίο από το 1922 κι έπειτα φιλοξενεί το εκεί Ελληνικό Προξενείο. 

Το περιστατικό δεν έγινε γνωστό παρά μ.ονο μετά τα όσα αποκάλυψε ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού..

«Το ιστορικό Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δέχθηκε μια απόπειρα πυρπολισμού με την στάση των τουρκικών αρχών να είναι απαθής» ανέφερε αρχικά ο Βουλευτής.

«Μακριά από μένα κάθε ακραία άποψη των πραγμάτων. Όμως απευθυνόμενος στο ακροατήριο που έχουμε μπροστά μας, η χώρα μας έχει ιστορική μνήμη, η χώρα μας ξέρει πολύ καλά να τιμά τη φιλία με τις γείτονες χώρες αλλά και να στέκεται απέναντι σε προκλήσεις και να απαντά με τρόπο που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο του λαού μας» τόνισε ο Α.Μιχαηλίδης.

Tο συμβάν  επιβεβαιώνει και το Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης χαρακτηρίζοντάς το ως ένα θλιβερό αλλά μεμονωμένο περιστατικό για το οποίο οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Τώρα τι ακριβώς  θα πεί "μεμονωμένο" περιστατικό το γνωρίζει το προξενείο και μόνο. Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι κάθε ημέρα προσπαθούν οι "ακραίοι κύκλοι" να κάψουν το Προξενείο. Μόνο και μόνο όμως ότι το προσπάθησαν είναι αρκετό και καταδεικνύει πολλά για το πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία.

Σε ότι αφορά το κτίριο αυτό, βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.

Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτήριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Την αναστήλωση του κτηρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ.

pronews.gr