Άρθρο

Frantsesko DiPierro : Ζεστός αέρας - Ζεστά νερά - Therme!!

Πρόσθετο υλικό

Λέρος το νησί των εκπλήξεων !

Στην κορυφογραμμή ενός βουνού που ονομάζετε Βιγλιά υπάρχει ένα ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο. Σε ένα σημείο του βουνού εκατό και πλέον μέτρων, υπάρχει ένα ρήγμα στην γη από το οποίο βγαίνουν υδρατμοί και ζεστός αέρας.

Ένας τόπος διαφορετικός από όλους τους άλλους! ‘Ενα μέρος το οποίο θα συναντήσεις μόνο σε ταινίες και στην φαντασία σου! Ένα άγριο και κακοτράχαλο μέρος, που ο βοριάς το χτυπάει αλύπητα και θερίζει τα πάντα στο πέρασμά του, εκεί είδα να έχουν φυτρώσει μέσα στο καταχείμωνο δεκάδες φυτά άγνωστα σε μένα, τα οποία θέλουν υγρασία και ζεστή. Εκτός των άλλων υπάρχουν και σας τα παρουσιάζω σε φωτογραφίες μανιτάρια, κυκλάμινα ανθισμένα στο καταχείμωνο, ενώ κανονικά ανθίζουν άνοιξη, εκατοντάδες φτέρες που από ότι διάβασα για να αναπτυχθούν θέλουν τροπικό κλίμα.

Ήταν πρωί Κυριακής και όταν αφήσαμε το αυτοκίνητο 300-400 μετρά μακριά από το σημείο, η θερμοκρασία ήταν μόλις 12 βαθμοί Κελσίου. Όσο πλησιάζαμε στην περιοχή η θερμοκρασία ανέβαινε και έφθασε έως και τους τριάντα βαθμούς όπως έδειχνε το θερμόμετρο που είχα μαζί μου. Στο έδαφος υπάρχει μια σχισμή 100μ. περίπου και δεκάδες απύθμενες λακκούβες που έβγαζαν έναν ζεστό αέρα με αποτέλεσμα να βλέπεις τα φύλλα των φυτών να κουνιούνται συνεχώς. Ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για μένα, ένας τόπος φανταστικός που ο κάθε ένας από εμάς θα ήθελε να δει.

Εγώ ευχαριστώ τον Σταύρο, την Ειρήνη και τον μικρό Δημητράκη που με οδήγησαν έως εκεί όπου η φύση παρουσιάζει ένα από τα θαύματα της. Θα θυμάμαι αυτόν τον τόπο για την υπόλοιπη μου ζωή. Ευγνωμονώ τον Piacenza Francesco που το 1688 αποτύπωσε στον χάρτη της Λερού τις δυο’’ Therme’’ όπως τις ονομάζει. Ο χάρτης αυτός με ώθησε ώστε να ψάχνω καιρό τώρα να τις βρω.

Μελετώντας αυτόν τον χάρτη θα δεις λεπτομέρειες που από μονές τους θα σε οδηγήσουν στην επόμενη ερευνά. Μια συνεχή ερευνά που έχει γίνει για μένα σκοπός ζωής. Μια ερεύνα που μοναδικό σκοπό έχει να παρουσιάσω την αθέατη έως τώρα πλευρά του νησιού μας.

Ευχαριστώ τους δυο επιστήμονες συμπατριώτες μας από την Κω, Κώστα Κ.. και Φίλιππο Π.., που με βοηθούν σε αυτήν την προσπάθεια.

Ευχαριστώ την καθηγήτρια μου κ Νέλλα που παρακολουθεί και σχολιάζει τα κείμενα, καθώς και αυτούς που προτίθενται να τα εκδώσουν σε βιβλίο όλη αυτήν την εργασία μου !!

Επίσης ευχαριστώ την μοναδική εφημερίδα στη Λέρο, που αφιλοκερδώς δημοσιεύει τα κείμενά μου.

Ευχαριστώ όλους εσάς που με τα σχόλιά σας μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω.