Άρθρο

Frantsesko DiPierro : Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Πρόσθετο υλικό

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1962, στο άλλοτε ιταλικό κτίριο με την ονομασία Caserma Regina, τελούνται τα εγκαίνια του νέου Π.Ι.Κ.Π.Α Λέρου. Ενα συγκρότημα στο οποίο νοσηλεύονται παιδιά με σωματική αναπηρία και νοητική καθυστέρηση. Στον αγιασμό παρευρίσκεται ο υπ. Κοινωνικής πρόνοιας κ. Αν. Στράτου, ο μητροπολίτης Ισίδωρος, ο δήμαρχος Μ. Καρανικόλας, ο διευθυντής Βενιέρης, καθώς και πλήθος κόσμου που παρίσταται στα εγκαίνια.

Καθώς τα χρόνια κυλούν προκύπτει η ανάγκη να χτιστεί μια εκκλησία στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος. Μετά από συνεργασία του κλήρου και της διοίκησης του Π.Ι.Κ.Π.Α, κτίζεται μια εκκλησία και της δίνουν το όνομα του Αγίου Στυλιανού, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν προστάτης των νηπίων και των μικρών παιδιών.
Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας. Οι ιστορικές πληροφορίες που διαθέτουμε γι’ αυτόν είναι ελάχιστες. Έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα και θεωρείται προστάτης των νηπίων και θεραπευτής των παιδικών ασθενειών. Μόλις ενηλικιώθηκε, μοίρασε την πατρική του περιουσία στους φτωχούς και έζησε σε ερημικό τόπο με νηστεία και επίμονο άσκηση μέσα σε σπήλαιο. Απέκτησε με τα χρόνια φήμη κυρίως για την θαυματουργή του προσευχή που βοηθούσε πολλές γυναίκες όταν δεν έκαναν παιδιά. Έτσι ο Άγιος θεωρήθηκε προστάτης των νηπίων. Πέθανε στην Παφλαγονία, άγνωστο πότε. 
Στις 7 Μάιου του του 1967 με κάθε επισημότητα και με την παρουσία του πατέρα Άνθιμου τοποθετείτε ο θεμέλιος λίθος του ναού. Μαστόρια και εργάτες ρίχνονται με ζήλο στο θεάρεστο αυτό έργο που σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ολοκληρώνεται. Μια εγχάρακτη μαρτυριά ενσωματωμένη στο βόρειο μέρος της εκκλησίας δηλώνει το τέλος των εργασιών στις 27 Αυγούστου του 1968.

Έκτοτε ο Αγ. Στυλιανός γίνετε σύμβολο για το Π.Ι.Κ.Π.Α. Λέρου, προστάτης και σύμβουλος στις δύσκολες ώρες εργαζομένων και ασθενών !!
Κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου τιμάμε την μνήμη του και προσευχόμαστε για την υγεία όλων !!

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση του κειμένου.