Άρθρο

Επίσκεψη αστραπή Κουρουμπλή στην Λέρο!

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποίησε στο νησί μας ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Κουρουμπλής Παναγιώτης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό και Βουλευτή του Σύριζα του νομού μας κο Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κο Σταμάτη Ράπτη και το Βουλευτή κο Καματερό Ηλία.

Ο υπουργός είχε συνάντηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέρου, παρόντων του μητροπολίτη κ.κ. Παισίου, του έπαρχου κ. Θεμέλαρου και λοιπών αρχών και φορέων του νησιού, όπου ο Δήμαρχος του νησιού μας έθιξε τα ακόλουθα θέματα που αφορούν το νησί μας:

 1. Την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Λέρου, με τη συμμετοχή του Δήμου Αγαθονησίου μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του.

 2. Την ίδρυση Υδατοδρομείου.

 3. Την αύξηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων καθώς και δρομολογίων ταχυπλόων με επιδοτούμενο πρόγραμμα κατά τους χειμερινούς μήνες με προορισμό την Κω και τη Ρόδο.

 4. Την προσέγγιση πλοίου ΡΟΔΟΣ της εταιρείας Hellenic Sea Ways από τη Βόρεια Ελλάδα στο νησί μας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 5. Τον προγραμματισμό ένταξης στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πλήρη επιδότηση κοινωνικού τουρισμού. Τουριστική προβολή μέσω ΕΟΤ.

 6. Την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

 7. Τη στελέχωση υπηρεσιών νοσοκομείου, Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, Λιμεναρχείου, Κέντρου Ταυτοποίησης και Καταγραφής. Παραμονή των δυο διμοιρίων ΜΑΤ, συντήρηση κτιρίου Αστυνομικού Τμήματος Λέρου

 

 1. Τη νομιμοποίηση λιμένων.

 2. Τη χάραξη αιγιαλών.

 3. Την υπηρεσία εναλίων αρχαιοτήτων

 4. Τα προβλήματα γραφειοκρατίας

 5. Τις απαλλοτριώσεις – ΧΑΔΑ

 6. Τις διακοπές ηλεκτροδότησης,

 7. Τα επιδόματα ανέργων ΟΑΕΔ, εποχικά βοηθήματα.

 8. Την επανασύνδεση του ρεύματος στις 10 οικογένειες στις οποίες αυτό έχει διακοπεί.

 9. Την υποστελέχωση ΙΚΑ με μειωμένες αρμοδιοτητες (Λέρος-Λειψοί-Πάτμος)

 10. Την παραμονή του υποθηκοφυλακείου (Λέρος-Λειψοί-Πάτμος)

 11. Την επιπλέον στελέχωση του ΓΕΦ (Λέρος-Λειψοί-Πάτμος)

Τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας όσο και ο Υφυπουργός διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσει άμεσα η ίδρυση του Λιμενικού Ταμείου και θα προωθηθεί η διαδικασία έναρξης κατασκευής και λειτουργίας Υδατοδρομίων. Για την αύξηση των υπαρχόντων δρομολογίων και την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα, δεσμεύτηκε να πιέσει τις ανάλογες εταιρίες. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί πολυνομοσχέδιο εντός του έτους, όπου θα λύνονται σημαντικά προβλήματα που αφορούν τα λιμάνια εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία. Θα προωθηθεί η τουριστική προβολή της Λέρου και θα πραγματοποιηθούν συντονισμένες επαφές και συνεργασίες προκειμένου να υλοποιηθούν αναπτυξιακές δραστηριότητες στα νησιά.

Ο Δήμαρχος Λέρου προσέφερε αναμνηστικά δώρα στον Υπουργό, στον Υφυπουργό και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τα αιτήματα του νησιού εγγράφως. Με τη σειρά του ο Υπουργός προσέφερε στον Δήμαρχο Λέρου κάνδρο με σκάφος με Λιμενικού Σώματος.

Επιδίωξη και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η συνεργασία με τον οποιονδήποτε προκειμένου να προωθηθεί η επίλυση προβλημάτων του νησιού και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Λέρου.

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Λέρου και κατόπιν αναχώρησε για Κάλυμνο.