Άρθρο

Δημοτικό σχολείον Λακκίου

Πρόσθετο υλικό

Γράφει Ο Frantsesko DiPierro

Ένα κτήριο που σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε στη Λέρο και μάθαμε τα πρώτα γράμματα στην αγκαλιά του, ξυπνά τις ποιό γλυκές και τρυφερές αναμνήσεις.
Ας δούμε σύντομα την ιστορία αυτού του πανέμορφου και αγαπημένου απ’ όλους μας κτιρίου. 

Με την προτροπή του τότε Ιταλού κυβερνήτη Mario Lago, με τα αρχιτεκτονικά σχέδια R. Petracco (σχέδια του 1934 ), και την κατασκευαστική εταιρία Impressa Bocesare, το Porto Lago επι της οδού La passeggiata sul mare, επιτέλους έχει το δικό του διώροφο σχολείο αρρένων καθώς και ενός νηπιαγωγείου που την διεύθυνση αναλαμβάνουν Φραγκισκανοί πατέρες. Το κτίριο περιλαμβάνει εκτός των άλλων μια μικρή εκκλησιά, έναν χώρο ομαδικής προσευχής, αίθουσες διδασκαλίας, ένα μικρό απομακρυσμένο πλυντήριο και τουαλέτες εντός του κτηρίου. Ακριβώς διπλά και μέσα στο βουνό είχε κατασκευαστεί υπόγειο τούνελ για περίπτωση βομβαρδισμού. Οι πληροφορίες λένε ότι το σχολείο, καθώς και η υπόγεια σήραγγα, χρησιμοποιήθηκε από την επιμελητεία ναυτικού κατά την περίοδο των βομβαρδισμών. Επίσης μέρος των χρημάτων που δανείστηκαν από τους Άγγλους ήταν φυλαγμένα στο ίδιο μέρος. Πέρασαν τα χρόνια και όταν εγώ ήμουν μαθητής, η αίθουσα που αναφέραμε ότι ήταν χώρος προσευχής, μετατράπηκε σε τραπεζαρία μαθητών και λίγο αργότερα σε αίθουσα μαθητικών εκδηλώσεων.

Σε μια από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι ο δάσκαλος μου Α. Ντανάς, με την μαθητική ποδιά 1938 και αυτός τότε μαθητής. Βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη όλοι κάποτε είμασταν μικροί μαθητές. Σήμερα μεγαλώσαμε και είδαμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο και αύριο ίσως και τα εγγόνια μας. Ένα σχολείο που αγαπήσαμε, ένα σχολείο που ακόμα είναι νωπές οι παιδικές μας αναμνήσεις. Προσπάθησα να σας μεταφέρω μέσα από τα γραφόμενα και από τις φωτογραφίες, τις διάφορες χρονικές στιγμές αυτού του υπέροχου σχολείου.