Άρθρο

Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Λέρου

  • Δελτίο Τύπου από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Λέρου

Η 14η Ιουνίου έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, και τιμήθηκε με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμώνται διεθνώς ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει, προσφέροντας χωρίς ανταμοιβή λίγο από τον χρόνο του και λίγο από το αίμα του.

Φέτος την ανάληψη της διοργάνωσης του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, έχει αναλάβει η χώρα μας, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Υγείας προς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ελληνική διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, με σύνθημα «Να είσαι εκεί για τον άλλον. Δώσε αίμα. Μοιράσου τη ζωή», επιχειρεί να αναδείξει την αιμοδοσία και τον εθελοντισμό- ως μια κορυφαία δράση αλληλεγγύης, αλτρουισμού, ανθρωπισμού και σεβασμού προς τον άλλον.

Στα πλαίσια αυτών των εορταστικών εκδηλώσεων ο Σύλλογος των Εθελοντών Αιμοδοτών της Λέρου, Δωρεάς Οργάνων Σώματος & Αιμοποιητικών Κυττάρων ‘’Η ΖΩΗ’’, άδραξε την ευκαιρία και σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό και μέλος του συλλόγου μας κυρία Έλενα Πεντζίκη (η οποία είχε την ιδέα της πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δράσης) διοργανώνει ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, το Σαββατοκύριακο 9 & 10 Ιουνίου στο χώρο του ΑΙΘΡΙΟΥ του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου και από τις 19:00 μμ. έως 21:30 μμ., με έργα μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του νησιού μας, αλλά και με ομαδικές συμμετοχές από παιδιά των νηπιαγωγείων του νησιού μας.

Παράλληλα με την  έκθεση ζωγραφικής, στον προαύλιο χώρο του σχολείου θα λειτουργούν και τις δύο ημέρες,

α) εκπαιδευτικό και δημιουργικό εργαστήρι από τις 19:30 μμ. έως τις 20:30 μμ. το οποίο θα απευθύνεται προς τους μικρούς φίλους-επισκέπτες της έκθεσης με θέμα ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.

Την επιμέλεια του δημιουργικού εργαστηρίου θα έχει η κυρία Άννυ Μοσχονά η οποία είχε την ιδέα και πρότεινε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης δράσης στο σύλλογο μας.

β) ειδικό κιόσκι στο οποίο θα πραγματοποιούνται από κλιμάκιο του συλλόγου μας ενημερώσεις και δειγματοληψίες στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) σχετικά με τη Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων (Μυελού των Οστών) για όσους συμπατριώτες μας επιθυμούν να ενημερωθούν και να εγγραφούν στο Παγκόσμιο Αρχείο Δωρεάς Αιμοποιητικών Κυττάρων ως εθελοντές.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη προς το κοινό.

 

εκ του Διοικητικού Συμβουλίου.