Άρθρο

Ασύλληπτες αμυντικές δαπάνες το Πακιστάν, “γλεντάει” η Τουρκία

Το ιλιγγιώδες ποσό των 64,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σκοπεύει να δαπανήσει για την άμυνα το… Πακιστάν, το διάστημα 2018-2022 σύμφωνα με πληροφορίες εξειδικευμένου και συνδρομητικού διαδικτυακού βραχίονα εταιρίας με εξειδίκευση στις πληροφορίες οικονομικού και στρατηγικού ενδιαφέροντος (SDI: Strategic Defence Intelligence).

Η αποκάλυψη εμπεριέχεται στη μελέτη με τίτλο «Το μέλλον της πακιστανικής αμυτικής βιομηχανίας – ελκυστικότητα της αγοράς, πεδίο ανταγωνιστικότητας και πρόβλεψη μέχρι το 2022», όπου εκτιμάται ετήσια αύξηση των αμυντικών δαπανών της τάξεως του 11,63% για να διαμορφωθεί από 10,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, στα 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι αμυντικές δαπάνες του εβρισκόμενου σε οικονομικό τέλμα Πακιστάν το διάστημα 2013-2017, παρουσίασαν αύξηση 9,94% και από τα 6,3 δισεκατομμύρια δολάρια έφτασαν στα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά τη μικρού μεγέθους οικονομία της, η χώρα δαπανά 3% του ΑΕΠ στην άμυνα.

Πέραν των αναμφισβήτητων προβλημάτων ασφαλείας, οι αυξημένες δαπάνες αντανακλούν και το «αντάλλαγμα» της πολιτικής εξουσίας στους στρατηγούς για να παραμένουν στα στρατόπεδά τους, καθώς η ανάμιξη τους στην πολιτική και η επιρροή τους στη χώρα γενικότερα, είναι απλώς καταλυτική.

Περιττό να αναφέρουμε για ποιον λόγο η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι εξαιρετικά πλασαρισμένη για να επωφεληθεί, αποσπώντας ένα σημαντικό κομμάτι της εξοπλιστικής «πίτας» τα επόμενα χρόνια. Ήδη η αρχή έγινε με την πώληση πακιστανικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών στην Τουρκία, που σε αντάλλαγμα μεταφράστηκε σε συμβόλαιο ναυπήγησης τεσσάρων τουρκικών κορβετών Milgem…

http://www.defence-point.gr