Άρθρο

Αρνητική συγκυρία για το χρηματιστήριο

  • Αρνητική συγκυρία για το χρηματιστήριο

Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, καθώς στην προοπτική ανόδου των επιτοκίων και του κόστους χρήματος προστίθεται ο φόβος ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου που θ επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη. Η καταιγίδα συνεχίζεται, το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, οι διαχειριστές κεφαλάιων προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο. Η ροή χρήματος προς το ελληνικό χρηματιστήριο περιορίζεται, με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των μετοχών.

Πέραν της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, βαριά σκιά στο ΧΑ ρίχνουν και οι εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που συντηρούν την αβεβαιότητα και προκαλούν ανησυχίες για περαιτέρω περιπλοκές με πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες για τη χώρα.

 Μέσα σ'αυτές τις συνθήκες συνεχίζεται η διολίσθηση μετοχών και δεικτών, ενώ οι ανοδικές αντιδράσεις αποδεικνύονται πρόσκαιρες και αδύναμες.

Αλλη μία απόπειρα τεχνικής αντίδρασης εξουδετερώθηκε σήμερα, υπό την επίδραση του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Τα ανησυχητικά μηνύματα από τη Wall Street  και η περαιτέρω όξυνση στα ελληνοτουρκιά αποδείχθηκαν τελικά καταλυτικοί παράγοντες για τη "συμπεριφορά" της αγοράς.

Αρχικά το ΧΑ ακολούθησε την τάση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου οι δείκτες κινούνταν ανοδικά. Στη συνέχεια φάνηκε ότι υπερτερεί η αβεβαιότητα που πηγάζει από το εσωτερικό μέτωπο - ελληνοτουρκικά, πολιτική αντιπαράθεση, συζητήσεις για "καθαρή" έξοδο από τα μνημόνια και ελάφρυνση χρέους.

Οι δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση όταν άρχισαν να ψαλιδίζονται τα κέρδη στη Φρανκφούρτη και τα futures έδειχναν ότι η Wall Street πηγαίνει για πτώση.

 Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και το ΧΑ έκλεισε τελικά στα χαμηλά ημέρας

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις  798,4 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,10%. Παραμένει λοιπόν στην κόψη του ξυραφιού, στο ψυχολογικό όριο και σε απόσταση εν΄'ος βήματος από την επόμενη στήριξη, που προσδιορίζεται στις 795-785 μονάδες.
 Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,37%, τερμαυίζοντας στις 2.049,19 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βυθίστηκε στο -1,40%.

Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο δείκτης τραπεζικών μετοχών, με απώλειες 0,63%. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι +2,01%, αλλά τα κέρδη του εξανεμίσθηκαν σταδιακά.  Ελλάδος -3,2%, Attica -2,2%. Περίπου 0,75% έχασν Alpha, Πειραιώς και Eurobank,  Εθνική -0,2%

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Jumbo +2,8%. ΟΠΑΠ +2,4%, Coca-Cola +1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1%.

Στον αντίποδα Βιοχάλκο -4,8%, Σαράντης και ΕΧΑΕ -3%, Lamda -2,5%, ΕΛΠΕ -1,9%.