Άρθρο

Ακρωτήριο θυμάρι. Πυροβολαρχία PL 989. Και ο αρχαίος ναός selene!

Πρόσθετο υλικό

Γράφει ο Frantsesko DiPierro

Στην βορειότερη περιοχη του νησιού, στέκεται σχεδόν άθικτή μια από τις Ιταλικές πυροβολαρχίες, με κωδικό αριθμό PL.989 
Σε ύψος εξήντα ενός μέτρων από την θάλασσα, είχε στηθεί ένα από τα αμυντικά συμπλέγματα πυροβολαρχιών, που απώτερο σκοπό είχαν την άμυνα του νησιού.
Στο Ακρωτήρι Θυμάρι, δόθηκαν ατελείωτες αντιαεροπορικές αλλά και κατά των εχθρικών πλοίων μάχες.
Τις κρίσιμες ημέρες των μαχών, σύμφωνα με το νέο σχέδιο που κατέστρωσαν οι σύμμαχοι, την ηγεσία την είχαν δώσει στον Εγγλέζο στρατηγό Tinley, παρακάμπτοντας τον έως τότε Ιταλό διοικητή Mascherpa. Ο νέο αφιχθείς Στρατηγός Tinley χώρισε το νησί σε τρεις τομείς: Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο. Τοποθέτησε διοικητές Άγγλους σε όλους τους τομείς και έδωσε τον δεύτερο λόγο σε Ιταλούς αξιωματικούς.
Στον βόρειο τομέα, όπου αναμεσά σε όλα τα άλλα ανήκε και η πυροβολαρχία που επισκεφθήκαμε με ένα φίλο, είχαν τοποθετήσει ως διοικητή τον Αντ/χη Iggulden με υποδιοικητή τον Ιταλό Αντ/χο Vittorio Meneghini.
Στην PL 989. IV 76/40 ήταν διοικητής μονάδας ο Υπ/γός πυροβολικού Farro C με Υπ/τη τον Ανθ/γο Εusepi B.
Στον στενό δίαυλο του Αρχάγγελου εκτός του ότι είχαν τοποθετηθεί τρία ανθυποβρυχιακά δίχτυα, υπήρχε και ένα σύμπλεγμα πυροβολαρχιών σε όλο τον βόρειο τομέα, που καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση σε οποιοδήποτε σχέδιο ήθελε διανοηθεί ανθρώπινος νους.
Τα νησιά τα οποία είχαν αεροδρόμια ήταν η νήσος Κω, καθώς και νήσος Ρόδος. Πριν από την Μάχη της Λέρου, οι Γερμανοί είχαν καταφέρει να θέσουν υπό την κυριαρχία τους και τα δυο αυτά νησιά.
Οι σύμμαχοι στραφήκαν προς την Τουρκική ηγεσία ζητώντας τα παραλιακά αεροδρόμια. Όμως οι Τούρκοι αρνήθηκαν να τα παραχωρήσουν και έτσι οι Γερμανοί ανενόχλητοί επί 52 ημέρες βομβάρδιζαν το νησί. Από τις 26 Σεπτεμβρίου του 1943 έως και στις 31 Οκτωβρίου του 1943, οι σχηματισμοί που πέρασαν πάνω από την Λέρο ήταν 141 και τα αεροπλάνα που τους αποτελούσαν σε γενικό αριθμό ήταν 6.024.
Οι αντιαεροπορικές πυροβολαρχίες του νησιού έριξαν 150 χιλιάδες βλήματα. Σας παραθέτω σε φωτογραφία τον αναλυτικό πίνακα των τότε γερμανικών επιθέσεων, καθώς και τον τότε ιταλικό στρατιωτικό χάρτη !! 
Η πυροβολαρχία αυτή βρίσκετε στο ωραιότερο σημείο της Λέρου, οπού με γυμνό μάτι μπορείς να διακρίνεις απέναντι τα νησιά Πάτμο, Λειψό, Αγαθονήσι, Τρυπητή, Πατελίδη, Σάμο, Αρχάγγελο, Φαραδονήσια και τα δυο Καλαπόδια και άλλα για τα οποία ζητώ συγνώμη που ίσως δεν τα ανέφερα. Σήμερα η πυροβολαρχία βρίσκεται υπό την κατοχή των αμνοεριφίων, όπου και αυτά τα δύστυχα βρίσκουν στέγη προστασίας εδώ και τόσα χρόνια !! Θα ήτανε λάθος μου να παραλείψω να σας αναφέρω ότι στα 150 μετρά υπάρχει αρχαίος ναός, ο οποίος και αυτός βρίσκεται υπό κατοχή και έτοιμος για ξεπούλημα!! Όπως μου είπε ο συμπαθέστατος φίλος μου, βοσκός της περιοχής, ο αρχαίος και πολύ σημαντικός ναός που προανέφερα, συμπεριλαμβάνετε στην υποτιθέμενη ιδιοκτησία επώνυμου μέλους της κοινωνίας μας. Ο ναός στον χάρτη του Francesco P. αποτυπώνετε ως Selene.